• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Powolne pojawianie się napisów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
557 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2015 w C i C++ przez Michu Początkujący (360 p.)
Cześć! Właśnie piszę jakąś prostą grę konsolową i chciałym aby w niej pojawiały się napisy nie tak "od razu" lecz powoli tak płynnie słowo po słowie, żeby się każda literka pojawiała, lecz nie mogę znaleźć żadnej fukncji która to realizuje.. Pomożecie?

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Szukaj sleep() <chyba> w pascalu przynajmniej jest taka funkcja i działała tak samo jak chcesz.
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
edycja 19 czerwca 2015 przez Adrian1999
Może umieszczenie timera pomoże, myślałeś nad  tym? według mnie będzie to dobre dlatego że nawet jak robisz dialogi w jakimś programie to zawsze możesz je wyłączyć, bo trzeba pamiętać że funkcja sleep wstrzymuje działanie całego programu.
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez DiZZie Gaduła (3,170 p.)
Możesz użyć funkcji Sleep( int ), która jako parametr przyjmuje czas w milisekundach, czyli przykładowo jeżeli chcesz uśpić program na 1s podajesz 1000 jako argument. Nie zapomnij dodać biblioteki, w której znajduje się ta funkcja : #include <windows.h>
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Koledzy podali Ci już, czego możesz użyć. :) Ja sugeruję Ci, żebyś napisał sobie funkcję, która będzie wyświetlała napis literka po literce. Powinieneś użyć do tego pętli. ;) Chyba że nie chcesz wypisywaniem blokować wykonywania programu, wtedy rzeczywiście powinieneś rozważyć użycie timera.

Jeśli będziesz mieć jakieś kłopoty z taką funckją, to pisz.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 412 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 79 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2017 w C i C++ przez sebastian.chwil Początkujący (300 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 160 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...