• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki kierunek możecie doradzić mi przy moich predyspozycjach?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
294 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kzez1986 Nowicjusz (120 p.)
Pytania o ukierunkowanie znalazłem w linkowni, ale mój problem jest inny. Skończyłem studia z informatyki. Niby to była moja pasja od dzieciństwa, ale jakoś nie mogę znaleźć własnego kierunku. Mam dość nietypowe predyspozycje i trudności z przełożeniem zdobytej wiedzy na praktykę i pracę. Mam dziwną cechę radzenia sobie z trudnymi problemami i kłopotami z prostymi zadaniami. Przykłady tego:

- jeszcze w szkole podstawowej czy gimnazjum potrafiłem zrobić zadanie dla chętnych na ocenę celującą, a mylić się w zadaniach prostych
- w liceum np. na próbnej maturze zrobiłem kiedyś zadanie, którego nie rozwiązał nikt z klasy, a źle zrobiłem to, które rozwiązała cała klasa
- na studiach z informatyki na logice była możliwość uzyskania zwolnienia z egzaminu, jeśli się napisało program sprawdzający czy dane zdanie logiki zapisane w odwrotnej notacji polskiej jest tautologią. Zrobiłem to zadania, a z mojego roku zrobił to tylko 1 kolega, który miał o wiele większą wiedzę z programowania w C++ ode mnie (to był 1 rok, więc miałem podstawy, a wcześniej tego języka się nie uczyłem, a on się uczył już długo) oraz tego nikt nie zrobił z poprzednich roczników, jak mówił wykładowca. Natomiast po zaliczeniu programu miałem kolokwium z podstaw C++ i myliłem się w napisaniu prostej funkcji
- jakoś nie mogą wejść mi do głowy pewne ustandaryzowane metody, chyba najgorzej mi na studiach z przedmiotów programistycznych poszedł PHP w oparciu o wzorzec MVC. Te wzorce projektowe jawią mi się jako balast, potrzeba pisania masy dziwnych rzeczy. Zupełnie tego nie czuję, a pracodawcy tego chcą. Za to z przedmiotów informatycznych najlepiej szedł mi asembler. Dostałem 5 z ogromną lekkością. Po prostu tam nie ma dodatkowych rzeczy, estetyki kodu, tylko zadanie do wykonania, które mogę normalnie wykonać.
- nauczyciel od informatyki w liceum zwracał mi uwagę, że wykonuję zadania po swojemu, nie przy użyciu standardowych metod, algorytmów. Przez to wszystko zajmuje mi dłużej i brakuje czasu, bo wszystko wymyślam zamiast korzystam ze standardowych metod, które jakoś mi nie wchodzą do głowy.
- potrafię pomagać ludziom z masą problemów z komputerem np. z problemami z systemem operacyjnym i to często takich, których informatycy pracujący nie dają rady rozwiązać, a na rozmowach kwalifikacyjnych gubię się, mylą mi się podstawowe pojęcia

No właśnie i w jaki sposób mógłbym takie predyspozycje przełożyć na pracę? Jakaś praca programisty, która nie będzie wymagała tworzenia estetycznego kodu, stosowania ustandaryzowanych metod, wzorców projektowych, ale radzenia sobie z problemami, wymyślania niekonwencjonalnych rozwiązań.

Przeglądając ofertę boot campów (niekoniecznie aby wziąć udział, ale zobaczyć w jakich kierunkach można się rozwijać i czego ewentualnie się uczyć) znalazłem coś takiego jak data scientist. Nie znalazłem o tym wielu informacji, ale z tego co wyczytałem to właśnie polega to na analizie danych, wyciąganiu wniosków, rozwiązywania różnych problemów. Czy ktoś, może ktoś pracujący, mógłby powiedzieć więcej o tej ścieżce rozwoju? Widziałem, że potrzebna jest tu statystyka, a na studiach szła mi dobrze oraz programowanie w językach skryptowych typu Python. Pythona nigdy się nie uczyłem, musiałbym się tym zająć, ale skrypty może oznaczają, że nie ma tam jakichś potężnych systemów informatycznych, czy bardzo skomplikowanych aplikacji, więc takie rzeczy jak estetyka kodu czy wzorce projektowy nie byłby tu takie istotne.

Dlatego prosiłbym o pomoc, czy moje predyspozycji pasują do data scientista, czy warto iść w tym kierunku? Czy może widzicie jakiś inny kierunek, który mógłby do mnie pasować? Bardzo proszę o pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2018 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Niestety niechlujność raczej nie jest dobrą cechą. To, że posiadasz wiedzę, ale lubisz bałaganiarstwo prędzej czy później może się zemścić. Nawet jeśli dążysz najkrótszą drogą do rozwiązania jakiegoś zadania i to zadanie rozwiązujesz, nie oznacza, że najkrótsza droga jest najlepszą. Czasami jest ok, ale czasami może się pojawić z opóźnieniem jeszcze większy bajzel, którego może się nie dać w prosty sposób ogarnąć. Z drugiej jednak strony, każdy w sobie ma jakąś tendencję, do wędrowania na skróty - tylko u jednych to się nasila mocno u drugich znacznie mniej. Zależy jak bardzo u Ciebie jest to widoczne. Musisz mieć świadomość, że z ludźmi chaotycznymi niełatwo się współpracuje, więc nie dziw się, że taki styl pracy może spotykać się z niechęcią.

Z własnego doświadczenia wiem, że taka chaotyczność jest często cechą początkujących, i to nie tylko w programowaniu. Idąc na studia często oczekuje się, że będzie się potem w pracy rozwiązywało trudne zadania wymagające znacznego wkładu naszej inteligencji, ale w rzeczywistości w codziennej pracy 90% czynności bywa zwykłych, prozaicznych, ale to właśnie pracodawcy zwykle zależy, żeby sprawdzać się w tych codziennych zadaniach. A gdy jest coś trudniejszego, to często cały zespół myśli nad rozwiązaniem danego problemu. Tak więc w codziennej pracy bardziej pracodawcy zależy na dobrym rzemieślniku niż na chaotycznym artyście.
komentarz 10 stycznia 2018 przez kzez1986 Nowicjusz (120 p.)
Ok. Ale lepszy rzemieślnik ni artysta tyczy się kazdego programisty, czy są jakieś gałęzie, w których jest inaczej. Rozumiem, ze będzie tak w typowych jak C#, Java itd, ale czy w kazdym. Np. Python, Data Scientist, o którego pytam?
komentarz 10 stycznia 2018 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Osobiście to wydaje mi się, że tam jeszcze bardziej trzeba być uporządkowanym, i chyba bardziej matematykiem z zamiłowania i analitykiem. A jakoś sobie nie wyobrażam chaotycznych analityków. Nie dość, że analizy i wyciąganie na ich podstawie wniosków na przyszłość to już samo w sobie trochę jak wróżenie, to nie daj Boże jeszcze robić to w sposób chaotyczny. Ale to tylko moja subiektywna opinia.
komentarz 10 stycznia 2018 przez kzez1986 Nowicjusz (120 p.)
przeniesione 10 stycznia 2018 przez Arkadiusz Waluk
Tylko ja mam od początku życia praktycznie bałaganiarski styl życia. Bałagan w mieszkaniu, wokół siebie, gdzie się da. Pytanie więc jak mam się nauczyć robić elegancki kod? W jakim kierunku powinienem iść aby było możliwie jak najmniej (nawet jeśli ona będzie) odtwórczej pracy i jak najwięcej logicznego myślenia, rozwiązywania problemów?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 396 wizyt
pytanie zadane 24 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez takowiec Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
6 odpowiedzi 1,004 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...