• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Programowanie Arduino (C++)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
718 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2015 w C i C++ przez eluwingo Użytkownik (590 p.)
zamknięte 19 czerwca 2015 przez eluwingo

Witam :) Mam otóż pewien problem z kompilacją kodu źródłowego do mikrokontrolera (Arduino).

Mam nadzieję, że jakaś grupa zna podstawy programowania w ArduinoIDE i mi pomoże :).

Gdy próbuję "wrzucić" kod na mikrokontroler to wyskakuje mi taki błąd:


error: expected unqualified-id before 'else'
expected unqualified-id before 'else'


Nie mam pojęcia dlaczego taki błąd mi się wyświetla. Z góry dzięki za pomoc.

komentarz zamknięcia: Rozwiązany problem

8 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez DiZZie Gaduła (3,170 p.)
wybrane 26 czerwca 2015 przez eluwingo
 
Najlepsza

Zamiast 

if (przycisk == HIGH ) ;

Powinno być 

if (przycisk == HIGH ) {

 

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Może by tak kod?

bład jest w kodzie....
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez eluwingo Użytkownik (590 p.)
Sprawdzałem kod i nie zauważyłem błędu. Możliwe, że coś przeoczyłem lecz dalej nie moge zauważyć błędu.
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Może zapomniałeś średnika przed elsem?
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)

Wyglada, że nie dałeś średnika przed else. Z drugiej strony to trochę wróżenie z fusów - wrzuć może kod to więcej pomożemy.

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez eluwingo Użytkownik (590 p.)
edycja 19 czerwca 2015 przez eluwingo

Ja tutaj nie dostrzegam błędu. A ty ???

(link do pełnego rozmiaru: http://scr.hu/7fmv/novjg )

 

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez eluwingo Użytkownik (590 p.)
edycja 19 czerwca 2015 przez eluwingo

#include <LiquidCrystal.h>
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);

#define red 13
#define green 10
#define buzzer 9
#define przycisk 8
#define detection 7

int czas;

void setup() {
  pinMode(detection, INPUT_PULLUP);
  pinMode(przycisk, INPUT_PULLUP);
  pinMode(red, OUTPUT);
  pinMode(green, OUTPUT);
  pinMode(buzzer, OUTPUT);
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.setCursor(0, 0);
  lcd.print("Program testowy");
  lcd.setCursor(0, 1);
  lcd.print("by Sztrefan");
  delay(2000);
  lcd.clear();
    
}
void loop() {
  if (detection == LOW) 
  {
    digitalWrite(red, LOW);
    digitalWrite(red, HIGH);    
    if (przycisk == HIGH) ;
      lcd.setCursor(0, 0);
      lcd.print("Wyciszono alarm");
      lcd.setCursor(0 ,1);
      lcd.print("na 1 minute.");
      delay(60000);
      }
      else if (przycisk == LOW) {
      lcd.setCursor(0, 0);
      lcd.print("ALARM !!!");
      lcd.setCursor(0, 1);
      lcd.print("BRAK PRADU !!!");
      for(int x = 0; x < 1000; x++) {
        digitalWrite(buzzer, HIGH);
        digitalWrite(red, HIGH);
        delay(500);
        digitalWrite(buzzer, LOW);
        digitalWrite(red, LOW);
      }
    }
  }
  else if (detection == HIGH) {
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("Prad jest w");
    lcd.setCursor(0 ,1);
    lcd.print("kontakcie");
    for(int y = 0; y < 1000; y++) {
      digitalWrite(green, HIGH);
      delay(500);
      digitalWrite(green, LOW);
    }
  digitalWrite(red, LOW);
  }        
}


Cały kod

Tekst na czerwono to linia w ktorej mi wyskauje błąd.

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez eluwingo Użytkownik (590 p.)
Dzieki Wielkie DizZZie :D Ja sam tego nie zauważyłem :). Dzieki wszystkim za odpowiedzi i temat zamykam :D
komentarz 19 czerwca 2015 przez niezalogowany
Słuchaj, jak chcesz komuś odpowiedzieć, komuś kto już napisał odpowiedź, to kliknij guzik "skomentuj" pod jego odpowiedzią, a skoro ci pomógł, to daj mu łapkę w górę i najlepszą odpowiedź (ten ptaszek obok jego odpowiedzi), dobra? ;)
komentarz 26 czerwca 2015 przez eluwingo Użytkownik (590 p.)
Ja dodałem komentarz "ogólny" do wszystkich którzy odpowiedzili. A DizZZie wyróżniłem.

I wiem, że jest taki przycisk jak "skomentuj" :)
komentarz 26 czerwca 2015 przez niezalogowany
No to fajnie, cieszę się :)

PS: a to odpowiadanie na SWOJE pytania dodaje punkty? Bo jak nie, to nie mam nic przeciwko ;)
komentarz 26 czerwca 2015 przez eluwingo Użytkownik (590 p.)
Chyba tak xD Ale nie wiem dokładnie :)
komentarz 26 czerwca 2015 przez niezalogowany
:D To ja sobie sprawdzę :F

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 255 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2020 w Mikrokontrolery przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 378 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w Mikrokontrolery przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...