• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Programowanie Arduino (C++)

0 głosów
501 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2015 w C i C++ przez Sztrefan Użytkownik (590 p.)
zamknięte 19 czerwca 2015 przez Sztrefan

Witam :) Mam otóż pewien problem z kompilacją kodu źródłowego do mikrokontrolera (Arduino).

Mam nadzieję, że jakaś grupa zna podstawy programowania w ArduinoIDE i mi pomoże :).

Gdy próbuję "wrzucić" kod na mikrokontroler to wyskakuje mi taki błąd:


error: expected unqualified-id before 'else'
expected unqualified-id before 'else'


Nie mam pojęcia dlaczego taki błąd mi się wyświetla. Z góry dzięki za pomoc.

komentarz zamknięcia: Rozwiązany problem

8 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez DiZZie Gaduła (3,170 p.)
wybrane 26 czerwca 2015 przez Sztrefan
 
Najlepsza

Zamiast 

if (przycisk == HIGH ) ;

Powinno być 

if (przycisk == HIGH ) {

 

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,310 p.)
Może by tak kod?

bład jest w kodzie....
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Sztrefan Użytkownik (590 p.)
Sprawdzałem kod i nie zauważyłem błędu. Możliwe, że coś przeoczyłem lecz dalej nie moge zauważyć błędu.
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Może zapomniałeś średnika przed elsem?
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)

Wyglada, że nie dałeś średnika przed else. Z drugiej strony to trochę wróżenie z fusów - wrzuć może kod to więcej pomożemy.

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Sztrefan Użytkownik (590 p.)
edycja 19 czerwca 2015 przez Sztrefan

Ja tutaj nie dostrzegam błędu. A ty ???

(link do pełnego rozmiaru: http://scr.hu/7fmv/novjg )

 

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Sztrefan Użytkownik (590 p.)
edycja 19 czerwca 2015 przez Sztrefan

#include <LiquidCrystal.h>
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);

#define red 13
#define green 10
#define buzzer 9
#define przycisk 8
#define detection 7

int czas;

void setup() {
  pinMode(detection, INPUT_PULLUP);
  pinMode(przycisk, INPUT_PULLUP);
  pinMode(red, OUTPUT);
  pinMode(green, OUTPUT);
  pinMode(buzzer, OUTPUT);
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.setCursor(0, 0);
  lcd.print("Program testowy");
  lcd.setCursor(0, 1);
  lcd.print("by Sztrefan");
  delay(2000);
  lcd.clear();
    
}
void loop() {
  if (detection == LOW) 
  {
    digitalWrite(red, LOW);
    digitalWrite(red, HIGH);    
    if (przycisk == HIGH) ;
      lcd.setCursor(0, 0);
      lcd.print("Wyciszono alarm");
      lcd.setCursor(0 ,1);
      lcd.print("na 1 minute.");
      delay(60000);
      }
      else if (przycisk == LOW) {
      lcd.setCursor(0, 0);
      lcd.print("ALARM !!!");
      lcd.setCursor(0, 1);
      lcd.print("BRAK PRADU !!!");
      for(int x = 0; x < 1000; x++) {
        digitalWrite(buzzer, HIGH);
        digitalWrite(red, HIGH);
        delay(500);
        digitalWrite(buzzer, LOW);
        digitalWrite(red, LOW);
      }
    }
  }
  else if (detection == HIGH) {
    lcd.setCursor(0, 0);
    lcd.print("Prad jest w");
    lcd.setCursor(0 ,1);
    lcd.print("kontakcie");
    for(int y = 0; y < 1000; y++) {
      digitalWrite(green, HIGH);
      delay(500);
      digitalWrite(green, LOW);
    }
  digitalWrite(red, LOW);
  }        
}


Cały kod

Tekst na czerwono to linia w ktorej mi wyskauje błąd.

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Sztrefan Użytkownik (590 p.)
Dzieki Wielkie DizZZie :D Ja sam tego nie zauważyłem :). Dzieki wszystkim za odpowiedzi i temat zamykam :D
komentarz 19 czerwca 2015 przez niezalogowany
Słuchaj, jak chcesz komuś odpowiedzieć, komuś kto już napisał odpowiedź, to kliknij guzik "skomentuj" pod jego odpowiedzią, a skoro ci pomógł, to daj mu łapkę w górę i najlepszą odpowiedź (ten ptaszek obok jego odpowiedzi), dobra? ;)
komentarz 26 czerwca 2015 przez Sztrefan Użytkownik (590 p.)
Ja dodałem komentarz "ogólny" do wszystkich którzy odpowiedzili. A DizZZie wyróżniłem.

I wiem, że jest taki przycisk jak "skomentuj" :)
komentarz 26 czerwca 2015 przez niezalogowany
No to fajnie, cieszę się :)

PS: a to odpowiadanie na SWOJE pytania dodaje punkty? Bo jak nie, to nie mam nic przeciwko ;)
komentarz 26 czerwca 2015 przez Sztrefan Użytkownik (590 p.)
Chyba tak xD Ale nie wiem dokładnie :)
komentarz 26 czerwca 2015 przez niezalogowany
:D To ja sobie sprawdzę :F

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 143 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2020 w Mikrokontrolery przez Mavimix Dyskutant (8,410 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w Mikrokontrolery przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)

89,132 zapytań

137,737 odpowiedzi

307,744 komentarzy

59,181 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...