• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamiana inta na stringa

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
341 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2018 w C i C++ przez Admin Cpp Początkujący (350 p.)
edycja 9 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski

Witam, mam problem z użyciem funkcji zamieniającej inta na stringa:

int string ToString(const int& value)
{
    ostringstream out;
    out << value;
    return out.str();
}

Nie dokońca wiem, jak ona działa, czy mógły ktoś mi z nią pomóc i podać przykład jej zastosowania?

Z góry dziękuję.

komentarz 9 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Kod źródłowy proszę wrzucać w bloczek i w jakiś ładny i sensowny sposób go formatować - czyli po prostu dbać o ładne wcięcia i ułożenie klamr.

P.S. Nie bardzo wiem po co przekazujesz wartość typu int jako stałą referencję - przy zmiennych tego typu chyba nie bardzo ma to sens.

Poza tym w nagłówku funkcji masz błąd: int string nazwaFuncji? Podajesz dwa typy?
komentarz 9 stycznia 2018 przez Emil Kob Bywalec (2,640 p.)

@Deneverhad, wykorzystaj tą funkcję http://www.cplusplus.com/reference/cstdlib/itoa/

komentarz 9 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Proszę czytać dokładnie:

Convert integer to string (non-standard function)

Po co ma stosować funkcję, która nie należy do standardu języka (czyli możliwe, że jego kompilator jej nie posiada), kiedy istnieje nowsze i wspierane przez standard języka rozwiązanie?

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Nie możesz po prostu to_string()

komentarz 9 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

To pytanie, czy stwierdzenie? laugh

komentarz 9 stycznia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Takie znudzone, retoryczne.
+2 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)
edycja 9 stycznia 2018 przez Arkadiusz Sikorski
#include <sstream>
#include <string>


std::string toString(int value)
{
    std::stringstream out;
    out << value; // wrzuca wartosc do strumenia out
    return out.str(); // zwraca aktualna zawartosc strumienia out jako string
}

int main()
{
    std::string first, second, output;
    first = toString(20);
    second = toString(18);
    output = first + second; // output ma teraz wartosc "2018"
    return 0;
}

Chociaż nie ma co wynajdywać koła od nowa; jak napisał Ehlert, użyj std::to_string() zamiast pisać własną funkcję.

No i następnym razem, wrzuć kod w bloczek wink

komentarz 10 stycznia 2018 przez Admin Cpp Początkujący (350 p.)
Dziękuje :)
–2 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez mo290103 Obywatel (1,860 p.)

Użyj tego:

int a = 10;
stringstream ss;
ss << a;
string str = ss.str();

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 356 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 419 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2016 w C i C++ przez Adam Franz Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 211 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2021 w C i C++ przez Rainbow99 Początkujący (430 p.)

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...