• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy to dobra książka pod Php ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
761 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kamil Gąsior Obywatel (1,430 p.)
Witam czy książka pod tytułem Czysty kod której autrem jest Robert C. Martin jest dobra do czytania pod język php ? Ta książka ogólnie uczy co i jak ?

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez KoruS Obywatel (1,630 p.)
wybrane 9 stycznia 2018 przez Kamil Gąsior

Najlepsza
Ja nie polecał bym ci w ogóle książek. Są drogie, za rok/dwa mogą być nie aktualne. Polecał bym ci stronę udemy.com jest tam dużo poradników, które są na bieżąco aktualizowane. Kosztuje to nie dużo, ponieważ często są przeceny tam więc trzeba zapłacić 40zł i dostęp do kursu będziesz miał dożywotni.
+3 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (604,780 p.)
Nie, pod konkretny język ta książka się nie nadaje. I tak, uczy ogólnie o tworzeniu wysokiej jakości kodu, ale jest to spojrzenie przez Javę, zatem mocno skrzywione z powodu konwencji OOP. Dodatkowo sam styl książki jest dla mnie osobiście nie do strawienia (bo wszystko tam brzmi jak dogmat).
+1 głos
odpowiedź 10 stycznia 2018 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Książka jest dobra do ogólnego pojęcia na temat czystego kodu. 

Zerknij co najwyżej na kilka innych pozycji + to i to 

0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
Nie czytałem. Ale widziałem że owa książka jest często polecana przez bardziej doświadczony dla osób które coś ogarniają, albo nawet coś więcej i teraz potrzebują nauczyć się pisać owy czysty kod. Bo założenie jest chyba takie że taki "zwykły" się już umie. Tak słyszałem, ale jak jest na prawdę nie wiem, bo nie czytałem. Twoja decyzja, pozdrawiam :)
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Jeszcze nie czytałem, ale z tego co recenzje podają, to przykłady są w Javie. A ogólnie mówi ona o poprawności w programowaniu w ogóle czyli uczy dobrych nawyków.
0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Lepiej zainwestuj w książkę Marcina Lisa do PHP 7.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 630 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,397 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 293 wizyt

92,960 zapytań

141,920 odpowiedzi

321,153 komentarzy

62,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...