Witam przerabiam dopiero podstawy c++ i postanowiłem, że zrobię najlepszy program z mojej podstawowej wiedzy jaką posiadam. Program polega na wylosowaniu 5 liczb w skali 1:1000 i wskazaniu która jest największa, a która najmniejsza. W tym kodzie jest za dużo ifów i zdaje sobie z tego sprawę lecz nie bardzo wiem, jak kod można skrócić używając podstawowych komend w c++, wiem że można to zrobić za pomocą sortowania bąbelkowego, lecz chcialbym to przerobić później, Więc chcialbym otrzymać pomoc w postaci skrócenia kodu do minimum nie używająć przy tym innych komend jak if, else if. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi oraz rady, Pozdrawiam.
#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <time.h>
#include <stdlib.h>
using namespace std;
int liczba[5];
int main()
{
cout<<"Podam 5 losowych liczb w zakresie od 1 do 1000 i wskaze ktora jest najwieksza, a ktora najmneijsza."<<endl;
cout<<endl;
Sleep(1100);
srand(time(NULL));
for(int i=0; i<=4; i++)
{
Sleep(600);
liczba[i]=rand()%1000+1;
cout<<liczba[i]<<"\a"<<endl;
}
if((liczba[0]>liczba[1])&&(liczba[0]>liczba[2])&&(liczba[0]>liczba[3])&&(liczba[0]>liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najwieksza liczba jest: "<<liczba[0]<<endl;
}
if((liczba[1]>liczba[0])&&(liczba[1]>liczba[2])&&(liczba[1]>liczba[3])&&(liczba[1]>liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najwieksza liczba jest: "<<liczba[1]<<endl;
}
if((liczba[2]>liczba[0])&&(liczba[2]>liczba[1])&&(liczba[2]>liczba[3])&&(liczba[2]>liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najwieksza liczba jest: "<<liczba[2]<<endl;
}
if((liczba[3]>liczba[0])&&(liczba[3]>liczba[1])&&(liczba[3]>liczba[2])&&(liczba[3]>liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najwieksza liczba jest: "<<liczba[3]<<endl;
}
if((liczba[4]>liczba[0])&&(liczba[4]>liczba[1])&&(liczba[4]>liczba[2])&&(liczba[4]>liczba[3]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najwieksza liczba jest: "<<liczba[4]<<endl;
}
else if((liczba[0]<liczba[1])&&(liczba[0]<liczba[2])&&(liczba[0]<liczba[3])&&(liczba[0]<liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najmniejsza liczba jest: "<<liczba[0]<<endl;
}
else if((liczba[1]<liczba[0])&&(liczba[1]<liczba[2])&&(liczba[1]<liczba[3])&&(liczba[1]<liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najmniejsza liczba jest: "<<liczba[1]<<endl;
}
else if((liczba[2]<liczba[0])&&(liczba[2]<liczba[1])&&(liczba[2]<liczba[3])&&(liczba[2]<liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najmniejsza liczba jest: "<<liczba[2]<<endl;
}
else if((liczba[3]<liczba[0])&&(liczba[3]<liczba[1])&&(liczba[3]<liczba[2])&&(liczba[3]<liczba[4]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najmniejsza liczba jest: "<<liczba[3]<<endl;
}
else if((liczba[4]<liczba[0])&&(liczba[4]<liczba[1])&&(liczba[4]<liczba[2])&&(liczba[4]<liczba[3]))
{
Sleep(1000);
cout<<"\a"<<endl<<"Najmniejsza liczba jest: "<<liczba[4]<<endl;
}
getchar();
return 0;
}