• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Baza danych c++ builder

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
368 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2018 w C i C++ przez niezalogowany
zamknięte 9 stycznia 2018
Witajcie.

Przepracowałem już cały kurs c++ i c++ obiektowo na kanale "pasja informatyki".

I mam do was jedno ważne pytanie.

Jest możliwość połączenia się z bazą danych i dodawanie, aktualizowanie, usuwanie, wyświetlanie itp. Wyników z/do bazy danych? Chciałbym, żeby jak odpale program na swoim komputerze to zobacze tą samą zawartość np. Newsy. A jak zaniose program koledze to też będzie widział to samo na swoim komputerze.
komentarz zamknięcia: Uzyskałem odpowiedź
komentarz 8 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
A pytanie brzmi?
komentarz 8 stycznia 2018 przez niezalogowany

Jest możliwość połączenia się z bazą danych i dodawanie, aktualizowanie, usuwanie, wyświetlanie itp. Wyników z/do bazy danych?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
wybrane 9 stycznia 2018
 
Najlepsza
Jest taka możliwość. Baza musi być na jakimś serwerze, żeby aplikacja mogła się nią łączyć.
komentarz 9 stycznia 2018 przez niezalogowany
Dzięki!

Mógłbyś podać przykład połączenia się z bazą i wykonania jakiegoś zapytania? Szukałem w google ale cały czas wyskakiwało, że muszę coś zainstalować, wgrać do folderu z projektem itp.

Albo jakąś strone gdzie jest to wytłumaczone czyli jaką biblioteke dołączyć, jak się połączyć itp.
komentarz 9 stycznia 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
@j23, dziwie sie ze nie odradziles Builder jako program, a nie poleciles qt
komentarz 9 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

muszę coś zainstalować, wgrać do folderu z projektem itp.

Musisz ściągnąć ze strony MySQL-a tak zwanego connectora (bibliotekę, która realizuje połączenie z bazą i udostępnia API do obsługi bazy) i dołączyć go do projektu swojej aplikacji. Zapewne będziesz musiał wygenerować (implib) bibliotekę importów dla dll-ki, bo ta, która jest w katalogu, jest pewnie dla VC.

 

Co do przykładów, tu masz opisane podstawowe operacje -> link

 

Powinieneś rozważyć (z wielu względów) pisanie aplikacji w Qt - jak wspomniał DragonCoder.

 


@DragonCoder, a dlaczego miałem odradzić? Pytanie było ogólne, to i moja odpowiedź też.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 195 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 297 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 223 wizyt
pytanie zadane 22 września 2017 w C i C++ przez StanD Użytkownik (930 p.)

92,839 zapytań

141,780 odpowiedzi

320,855 komentarzy

62,171 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...