• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Porada jaki język serwera wybrać w dlaszym rozwoju.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
353 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w C# przez User007 Bywalec (2,420 p.)
Witam.

Na początku muszę napisać że obecnie dużo piszę w języku c# i w technologi Xamarin oraz Unity. Właśnie skończyłem tworzyć pierwszą grę na androida oraz apkę. I w dalszym ciągu chciałbym się rozwijać w tym kierunku.

Natomiast mam problem przy wyborze języka w którym miałbym pisać obsługę serwera, gdyż moje następne projekty będą wymagać już serwera do obsługi danych itp.

Napisałem już jakiś czas temu backend strony w php bez użycia żadnego frameworka (niestety) ale potem miałe dużą przerwę gdyż skupiłem się na c#.

I teraz właśnie nie czy uczyć się technologi ASP.NET i mieć wszystko w jednej technologi czy może uczyć się PHP i frameworków z tym związanych jeśli już jakąś wiedzę w PHP mam.

A skoro już jakąś wiedzę mam w PHP to rozwinięcie się w tym kierunku pójdzie mi szybciej niż nauka od podstaw ASP.NET?

Natomiast jeśli chodzi o szukanie pracy to chyba w obu tych technologiach jej nie brakuje z tego co zdążyłem się zorientować. Chyba że się mylę?

A co wy o tym myślicie? W jakim kierunku iść i dlaczego?

Dziękuję

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Jeżeli chcesz pracować dla zagranicznych pracodawców to tylko asp.net. PHP za granicą już umiera tylko w Polsce się go trzymamy. Nie wiem dlaczego ludzie mają u nas taki bum na to. Z mojej perspektywy (posiadam własną firmę) to wszystko inne poza PHP.

PS

W przyszłości język go lang będzie bardzo popularny :)
komentarz 7 stycznia 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
I najważniejsze. Nie idz tam gdzie ludzie idą na siłę. Jeżeli podoba Ci się php i lepiej Ci się w nim piszę to go wybierz. Również i ten język potrzebuje ekspertów
komentarz 8 stycznia 2018 przez User007 Bywalec (2,420 p.)
W sumie to do PHP nic nie mam, no może poza znakiem dolara :). Z drugiej strony jakiś super doświadczony w tym języku nie jestem więc może coś później zacznie mi przeszkadzać. Do c# jako takiego też nic nie mam a nawet podoba mi się bardziej od php z powodu silnego typowania. Ale tutaj ponownie brakuje mi doświadczenia aby móc rzetelnie ocenić. Dlatego zadałem też to pytanie. Poza tym serwerowego ASP.NET nie ruszałem nigdy.
komentarz 8 stycznia 2018 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

PHP za granicą już umiera tylko w Polsce się go trzymamy

Świat mnie ciągle zaskakuje...

komentarz 8 stycznia 2018 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Jeśli interesuje cię kupno serwera na własny użytek, powinieneś wiedzieć, że serwery z ASP.NET są droższe od tych z php.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,300 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2018 w C i C++ przez Emilos846 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 617 wizyt
pytanie zadane 5 września 2020 w Android, Swift, Symbian przez Zaqu93 Gaduła (4,850 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,664 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...