• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaScript zastąpi PHP(?)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,354 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2018 w JavaScript przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
edycja 6 stycznia 2018 przez Vickul

Witam.

Ostatnio oglądałem webinar pod tytułem JavaScript zastąpi PHP(?) .  Gość tego webinar-a twierdził, że lepszym językiem jest JavaScript ponieważ można robić w nim front-end i back-end, a na dodatek node.js jest bardziej przyszłościowy. Więcej pracy jest dla programistów JavaScript i jest lepiej płatna niż w PHP. Kolejnym argumentem było to , że JavaScript jest najpopularniejszym językiem na świecie. Wiadomo ,że JavaScript nie zastąpi nigdy w 100% PHP, ale jak to z tym jest naprawdę? Jeśli mielibyście komuś doradzić język na start z tych dwóch wymienionych, który jest łatwiejszy na nauki podstaw? Jeżeli ktoś zna dobrze PHP lub JavaScript to czy ciężko jest wejść w świat JavaScript lub PHP i zostać full-stack developerem? Jestem ciekaw zdania doświadczonych programistów.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

lepszym językiem jest JavaScript ponieważ można robić w nim front-end i back-end

Mieliśmy już taki język. Zwał się Java. Jak się skończyło, wszyscy wiemy.

 node.js jest bardziej przyszłościowy

A jakiś argument?

Więcej pracy jest dla programistów JavaScript i jest lepiej płatna niż w PHP 

Java jest jeszcze lepiej płatna i w sumie jest jej tyle samo, co w JS. Java wyparła JS?

 Kolejnym argumentem było to , że JavaScript jest najpopularniejszym językiem na świecie.

Jakie statystyki zostały przedstawione? Bo np. GH jest niemiarodajny o tyle, że to głównie open source, a w enterprise jest uwięzione sporo kodu.

JS i PHP to zupełnie dwa różne światy. PHP to język OOP, zbliżający się coraz bardziej do Javy i w tym sensie dojrzewający – i już dojrzały. JS to język wciąż dynamicznie się rozwijający, który nie do końca wie, w którą stronę zmierzać. Ma bowiem zarówno sporo mechanizmów obiektowych, ale też funkcyjnych. Jego składnia z kolei staje się coraz bardziej mieszanką składni różnych innych języków (ostatnio coraz więcej tam Pythona).

Wydaje mi się, że próg wejście w JS jest niższy niż w PHP, ale w PHP łatwiej osiągnąć poziom zaawansowany. Głównie dlatego, że do PHP pasują utarte przez lata konwencje innych języków OOP, głównie Javy. W JS na chwilę obecną takich konwencji wciąż nie ma i dopiero się klarują. 

komentarz 6 stycznia 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

A jakiś argument? 

Źle się wyraziłem bardziej chodzi o JavaScript, ponieważ wszystko można w nim napisać , jest bardzo uniwersalny. Jest bardzo zaawansowanym językiem i dlatego za parę lat wygryzie resztę języków z rynku. 

Jakie statystyki zostały przedstawione? Bo np. GH jest niemiarodajny o tyle, że to głównie open source, a w enterprise jest uwięzione sporo kodu.

Dane były ze stackoverflow. 

komentarz 6 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

za parę lat wygryzie resztę języków z rynku

LOL, co za brednie :D Już widzę, jak JS wygryza C++ czy R.

 Dane były ze stackoverflow.

Z tym, że SO to też zasób związany w dużej mierze z amatorskim programowaniem. 

komentarz 6 stycznia 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

LOL, co za brednie :D Już widzę, jak JS wygryza C++ czy R.

Jeśli chodzi o resztę języków to bardziej chodziło o PHP czy Ruby a nie C++. A co myślicie na temat Pythona. Czy web developer powinien znać Pythona? Python staję się bardzo popularny, a zarazem jest też stosunkowo łatwy.

komentarz 6 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Co najwyżej wyprze z webdevu, niemniej Ruby i Python mają też inne nisze. Niemniej i tak takie wróżenie wydaje mi się przesadzone.
komentarz 6 stycznia 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

Mnie właśnie też dziękuje Ci  Comandeer za odpowiedź komu jak komu, ale Tobie można wierzyć. :)

komentarz 6 stycznia 2018 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Swoją drogą słyszałem, że Ruby staję się coraz bardziej popularne w Polsce, więc nie sądzę, że JS w 100% wygryzie wszystkie języki, jednak może zdarzyć się tak, że wyprze, ale tylko pewną część.
komentarz 6 stycznia 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
Wiadomo, że w 100% nie jest w stanie wygryźć. Też widać, że Ruby jest popularniejsze szczególnie Ruby on Rails oraz Sinatra. Czyli gdyby ktoś chciał iść w back-end najlepiej wybrać PHP?
komentarz 6 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
To też zależy. Do niektórych rzeczy node.js jest wręcz stworzony, np. aplikacje pseudoreal-time czy websocketowe. Z drugiej strony: to też dobra nisza dla Go. PHP z kolei sprawdzi się tam gdzie Java, czyli złożone, obiektowe systemy i bardziej skomplikowane architektury REST-owe.
+1 głos
odpowiedź 7 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Zamiast JS masz jeszcze TypeScript, CoffeScript(lubiany przez developerów Ruby) no i Scala.js wraz z Scala piszesz backend i frontend. Java ma teraz godnych następców w postaci Kotlin i Scala. A sam backend można też pisać w Swift czy Go, na zachodzie modne mikroserwisy. Powoli zabierają torcika takim monolitom jak JVM.
komentarz 7 stycznia 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
Czyli JavaScript nie stanie się monopolistą :) dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
komentarz 7 stycznia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

Powoli zabierają torcika takim monolitom jak JVM

Co ma monolit do JVM??

2
komentarz 7 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Zamiast JS masz jeszcze TypeScript, CoffeScript(lubiany przez developerów Ruby) no i Scala.js wraz z Scala piszesz backend i frontend.

Niemniej to wciąż są języki, których jedynym use-case'em jest wypluwanie JS-a. A sam CoffeeScript jest najbardziej znienawidzonym dialektem JS-a (drugi raz z rzędu zgarnął ten tytuł w ankiecie State of JS), którego główne ficzery i tak weszły do ES6 (klasy czy arrow functions), 

Podobne pytania

+6 głosów
8 odpowiedzi 1,110 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w JavaScript przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 208 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...