• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

podstawy podstaw js

Object Storage Arubacloud
0 głosów
237 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2018 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)

Witam, mając najprostszą pętlę JS

for(i = 0; i < 32; i++){
    document.write(i + " ");
}

jak zrobić żeby każda wyświetlona liczba była np w h1?

 

Dzięki

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
komentarz 6 stycznia 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Nie wiem co mam z tym zrobić :|
komentarz 6 stycznia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

@Comandeer dlatego właśnie w tytule jest podstawy podstaw :D

Swoją drogą i tak zazwyczaj w kursach/ książkach jest podany na początku innerHTML i żadnej dodatkowej opcji nie ma. O textContent to chyba po pół roku zabawy JS się dowiedziałam (kochane forum <3) bo tak to myślałam, że to innerHTML do wszystkiego sobie mogę walnąć devil

+1 głos
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez niezalogowany
for(i = 0; i < 32; i++){
    document.write("<h1>" + i + " </h1>");
}

 

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez mRQwerTY Użytkownik (940 p.)

Jeśli chodzi Tobie o tag <h1> to:

Stwórz w twoim dokumencie HTML tag <h1></h1>

Teraz musisz się odwołać z poziomu JS do elementu z html'a i nadać temu elementowi warość w postaci danej liczby. Czyli

pomiędzy nawiasami klamrowymi umieść to:

document.getElementsByTagName("h1")[0].innerHTML += i + " ";

W nawiasie kwadratowym wpisałem 0 bo zakładam, że ten tag h1 jest pierwszym tagiem h1 w twoim html'u.

I polecam Ci kupić jakąś książke związaną JS albo poradnik obejrzeć, bo to są proste rzeczy.

 

komentarz 6 stycznia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

jak piszesz, że proste rzeczy to od razu bym poleciła nadać elementowi klasę i po klasie się do niego odwołać za pomocą querySelector i wtedy bez żadnych tam [0] JS wybiera nam pierwszy napotkany element z daną klasą.

Poza tym, tak jak Comandeer wcześniej napisał tutaj zamiast innerHTML wypadałoby użyć textContent, bo to pierwsze to raczej w przypadku, kiedy chcemy dodatkowo coś wstawić razem ze znacznikami, a tu mamy zwykły tekst.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 120 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2018 w JavaScript przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 217 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2017 w JavaScript przez crova Użytkownik (940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,689 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w JavaScript przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,539 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...