• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Listy jednokierunkowe sortowanie, Język C,

0 głosów
93 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez matirati Nowicjusz (190 p.)

Witam właśnie robię swój pierwszy projekt na studia. Stworzyłem funkcje dodające element do listy ale nie potrafię wykonać do nich sortowan ponieważ w jednej funki potrzebuje sortowania przez ID, a w drugiej przez Nazwisko a potem imie poniżej wstawiam kod:

Prosiłbym o jakieś nakierowanie jak to zrobić 
 

node1* stworz_element1()
{
	node1 *element;
	char bufor[999 + 1];
	int id;
	char *nazwa; char *opis; char *start; char *stan; char *koniec;

	system("cls");
	printf("Id: ");
	scanf("%d", &id);



	printf("Nazwa: ");
	gets(bufor);
	nazwa = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(nazwa, bufor);

	printf("Opis: ");
	gets(bufor);
	opis = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(opis, bufor);

	printf("Start: ");
	gets(bufor);
	start = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(start, bufor);

	printf("Stan: ");
	gets(bufor);
	stan = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(stan, bufor);

	printf("Koniec: ");
	gets(bufor);
	koniec = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(koniec, bufor);

	element = (node1*)malloc(sizeof(node1));
	element->next = NULL;
	element->data1.id = id;
	element->data1.nazwa = nazwa;
	element->data1.opis = opis;
	element->data1.start = start;
	element->data1.stan = stan;
	element->data1.koniec = koniec;

	return element;
}


node2* stworz_element2()
{
	node2 *element;
	char bufor[999 + 1];
	char *imie; char *nazwisko; char *adres; char *pesel; char *numer;

	system("cls");
	printf("Imie: ");
	gets(bufor);
	imie = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(imie, bufor);

	printf("Nazwisko: ");
	gets(bufor);
	nazwisko = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(nazwisko, bufor);

	printf("Adres: ");
	gets(bufor);
	adres = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(adres, bufor);

	printf("Pesel: ");
	gets(bufor);
	pesel = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(pesel, bufor);

	printf("Numer telefnu: ");
	gets(bufor);
	numer = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(numer, bufor);

	element = (node2*)malloc(sizeof(node2));
	element->next = NULL;
	element->data2.imie = imie;
	element->data2.nazwisko = nazwisko;
	element->data2.adres = adres;
	element->data2.pesel = pesel;
	element->data2.numer = numer;
	return element;
}

 

komentarz 6 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (151,940 p.)

Serio gets()? surprise

Przecież to proszenie się o buffer overflow. Mój kompilator (bez żadnych dodatkowych opcji typu -Wall, -Wextra) wyświetla mi ostrzeżenie:

warning: the `gets' function is dangerous and should not be used.

 

komentarz 6 stycznia 2018 przez matirati Nowicjusz (190 p.)
Jestem w tym dosyć nowy jak inaczej mogę to zrobić :D
komentarz 6 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (151,940 p.)
Możesz spróbować ze scanf().

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (151,940 p.)

Co do sortowania to przyda Ci się ta funkcja: qsort()

Musisz tylko napisać sobie funkcje porównujące dwa elementy listy (jedna wg ID, druga wg nazwiska).

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez Dawid98 Użytkownik (650 p.)
Ja również jestem początkujący, ale czy nie można by tu użyć struktur? Wydaje mi się, że do każdej z funkcji tworzysz strukturę i wtedy byłoby łatwiej to ogarnąć. Jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić.
komentarz 7 stycznia 2018 przez matirati Nowicjusz (190 p.)
Ogólnie łatwiej ale mam projekt w którym za brak list mam odejmowane 5 pkt ;>

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 178 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2015 w C i C++ przez martix3 Użytkownik (680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 84 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2016 w C i C++ przez Doli Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 27 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia w C i C++ przez gooster88 Nowicjusz (120 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o poprawną pisownię i czytelne formatowanie tekstu.Kompozycja

60,275 zapytań

105,972 odpowiedzi

220,188 komentarzy

32,477 pasjonatów

Przeglądających: 218
Pasjonatów: 3 Gości: 215

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...