• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Listy jednokierunkowe sortowanie, Język C,

0 głosów
76 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez matirati Nowicjusz (170 p.)

Witam właśnie robię swój pierwszy projekt na studia. Stworzyłem funkcje dodające element do listy ale nie potrafię wykonać do nich sortowan ponieważ w jednej funki potrzebuje sortowania przez ID, a w drugiej przez Nazwisko a potem imie poniżej wstawiam kod:

Prosiłbym o jakieś nakierowanie jak to zrobić 
 

node1* stworz_element1()
{
	node1 *element;
	char bufor[999 + 1];
	int id;
	char *nazwa; char *opis; char *start; char *stan; char *koniec;

	system("cls");
	printf("Id: ");
	scanf("%d", &id);



	printf("Nazwa: ");
	gets(bufor);
	nazwa = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(nazwa, bufor);

	printf("Opis: ");
	gets(bufor);
	opis = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(opis, bufor);

	printf("Start: ");
	gets(bufor);
	start = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(start, bufor);

	printf("Stan: ");
	gets(bufor);
	stan = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(stan, bufor);

	printf("Koniec: ");
	gets(bufor);
	koniec = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(koniec, bufor);

	element = (node1*)malloc(sizeof(node1));
	element->next = NULL;
	element->data1.id = id;
	element->data1.nazwa = nazwa;
	element->data1.opis = opis;
	element->data1.start = start;
	element->data1.stan = stan;
	element->data1.koniec = koniec;

	return element;
}


node2* stworz_element2()
{
	node2 *element;
	char bufor[999 + 1];
	char *imie; char *nazwisko; char *adres; char *pesel; char *numer;

	system("cls");
	printf("Imie: ");
	gets(bufor);
	imie = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(imie, bufor);

	printf("Nazwisko: ");
	gets(bufor);
	nazwisko = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(nazwisko, bufor);

	printf("Adres: ");
	gets(bufor);
	adres = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(adres, bufor);

	printf("Pesel: ");
	gets(bufor);
	pesel = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(pesel, bufor);

	printf("Numer telefnu: ");
	gets(bufor);
	numer = (char*)malloc(sizeof(char)* (strlen(bufor) + 1));
	strcpy(numer, bufor);

	element = (node2*)malloc(sizeof(node2));
	element->next = NULL;
	element->data2.imie = imie;
	element->data2.nazwisko = nazwisko;
	element->data2.adres = adres;
	element->data2.pesel = pesel;
	element->data2.numer = numer;
	return element;
}

 

komentarz 6 stycznia przez Eryk Andrzejewski VIP (144,520 p.)

Serio gets()? surprise

Przecież to proszenie się o buffer overflow. Mój kompilator (bez żadnych dodatkowych opcji typu -Wall, -Wextra) wyświetla mi ostrzeżenie:

warning: the `gets' function is dangerous and should not be used.

 

komentarz 6 stycznia przez matirati Nowicjusz (170 p.)
Jestem w tym dosyć nowy jak inaczej mogę to zrobić :D
komentarz 6 stycznia przez Eryk Andrzejewski VIP (144,520 p.)
Możesz spróbować ze scanf().

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia przez Eryk Andrzejewski VIP (144,520 p.)

Co do sortowania to przyda Ci się ta funkcja: qsort()

Musisz tylko napisać sobie funkcje porównujące dwa elementy listy (jedna wg ID, druga wg nazwiska).

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia przez Dawid98 Użytkownik (630 p.)
Ja również jestem początkujący, ale czy nie można by tu użyć struktur? Wydaje mi się, że do każdej z funkcji tworzysz strukturę i wtedy byłoby łatwiej to ogarnąć. Jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić.
komentarz 7 stycznia przez matirati Nowicjusz (170 p.)
Ogólnie łatwiej ale mam projekt w którym za brak list mam odejmowane 5 pkt ;>

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2015 w C i C++ przez martix3 Użytkownik (660 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 77 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2016 w C i C++ przez Doli Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 84 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2017 w C i C++ przez Krystek102 Obywatel (1,800 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

53,174 zapytań

96,434 odpowiedzi

197,516 komentarzy

25,973 pasjonatów

Przeglądających: 247
Pasjonatów: 16 Gości: 231

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...