• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Undefined index [?]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,134 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2018 w PHP przez GKMB Nowicjusz (150 p.)
zamknięte 6 stycznia 2018 przez GKMB
strona.HTML
 ------------- 
<form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
<table border=0>
<tr bgcolor=#ffd700>
 <td width="150">Produkt</td>
 <td width="15">Ilość</td>
</tr>
<tr>
 <td>Opony</td>
 <td align="center"><input type="text" name="iloscopon" size="3" maxlenght="3" /></td>
 </tr>
 <tr>
  <td>Olej</td>
  <td align="center"><input type="text" name="iloscoleju" size="3" maxlenght="3" /></td>
 </tr>
<tr>
  <td>Świecie Zapłonowe</td>
  <td align="center"><input type="text" name="iloscswiec" size="3" maxlenght="3" /></td>
</tr>
<tr>
 <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Złóż zamówienie" /></td>
 </tr>
 </table>
 </form>

przetworzzamowienie .php

---------------------------------------

<html>
<head>
 <title>Części samochodowe Janka - wyniki zamówienia</title>
</head>
<body>
<h1>Części samochodowe Janka</h1>
<h2>Wyniki zamówienia</h2>
<?php
	echo "<p>Zamówienie przyjęte o ".date("H:i, jS F Y")."</p>";
	echo "<p>Zamówienie Państwa wygląda następująco: </p>";
	echo " ";
$iloscopon=$_POST["iloscopon"];
$iloscoleju=$_POST["iloscoleju"];
$iloscswiec=$_POST["iloscswiec"];

	echo $iloscopon. " opon <br></br>";
	echo $iloscoleju. " oleju <br></br>";
	echo $iloscswiec. " świec <br></br>";
	
	
	$ilosc = 0;
	$wartosc = $ilosc;
	
	
?>
</body>
</html>

 

Notice: Undefined index: iloscopon in E:\xampp\htdocs\Nowy folder\przetworzzamowienie.php on line 12

Notice: Undefined index: iloscoleju in E:\xampp\htdocs\Nowy folder\przetworzzamowienie.php on line 13

Notice: Undefined index: iloscswiec in E:\xampp\htdocs\Nowy folder\przetworzzamowienie.php on line 14

Nie wiem dokładnie o co chodzi, dlaczego wywala te 3 błędy, zdefiniowałem metodę w .html jako post, sprawdzałem kilka razy czy nie ma jakieś literówki. Błąd pojawił się po tym jak chciałem sprawdzić działanie metody get na $_POST, tylko zmieniałem metodę ( z post na get ) no i tyle. Może jestem głupi i ślepy, że nie widzę błędu z mojej strony, potrzebuję pomocy i będę wdzięczny za nią bo siedzę nad tym od ponad 30 minut

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany
komentarz 6 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Proszę dobierać właściwą kategorię pytania (język PHP, nie rozwój zawodowy wink), oraz tagi (bo tagi w stylu "nazwa-języka-programowania" i "problem" pojawiają się w praktycznie każdym pytaniu, więc tak średnio określają one twój konkretny problem w pytaniu).

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez mRQwerTY Użytkownik (940 p.)
 
Najlepsza

strona.html:

- dodaj cudzysłowia tam gdzie post czyli 

method="post"

przetworzzamowienie.php:

- dodaj na początku dokumentu takie coś

<?php
if((!isset($_POST["iloscopon"])) || (!isset($_POST["iloscoleju"])) || (!isset($_POST["iloscswiec"]))){
header('Location: strona.html');
exit;
}
?>

 

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Myślę, że na początku, zanim będziesz odwoływał się do elementów tablicy $_POST, trzeba byłoby jeszcze sprawdzić, czy ktoś przesłał przez tego POSTa jakieś dane (czy tablica czasami nie jest pusta). wink

P.S.

Błąd pojawił się po tym jak chciałem sprawdzić działanie metody get na $_POST, tylko zmieniałem metodę ( z post na get )

Tylko wiesz, że wtedy trzeba używać tablicy $_GET, nie?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 340 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2018 w PHP przez Lahimowicz Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2019 w PHP przez Vilsin Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,176 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2018 w PHP przez Thorwaldsen Początkujący (250 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...