• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Chciałbym być programistą! Jaką drogę wybrać?, co robić?

0 głosów
1,517 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mateusz Kołodziej Użytkownik (690 p.)
zmienione kategorie 5 stycznia 2018 przez Arkadiusz Waluk
Hej

Mam 15 lat bardzo interesuje mnie informatyka, a przede wszystkim programowanie.Od 3 miesięcy chodzę na kursy z programowania C#. Bardzo mi się to podoba a język przypadł mi do gustu(próbowałem  HTML albo c++ ale to nie jest moja bajka).Zaczynając myśleć o swojej przyszłości oraz wiedząc, że stoję przed wyborem  szkoły średniej za niedługo chciałbym się doradzić osób, które same taką drogę wybrały albo wiedzą coś na ten temat.Najbardziej nurtują mnie pytania typu:

• Jaką szkołę wybrać(liceum czy technikum)?

• Co potem studia albo może znaleźć jakiś staż w firmy czy coś?

•Czy studia są naprawdę ważne w branży informatycznej(ponieważ trochę widziałem i często piszą że studia w programistyce są straconymi kilkoma latami)?

•Na co zwrócić większą uwagę, a na co mniej?

•Czy jest coś takiego w Polsce podobnego do pracy programisty ale dla niepełnoletniego żebym mógł poczuć to na własnej skórze jeszcze przed 18(np. dodatkowa nieodpłatna praca w wakacje)?

•Czy w ogóle to ma jakiś sens?

•Dlaczego warto a dlaczego nie warto zostać programistą(takie plusy i minusy tej pracy)?

Wiem, że niektóre pytania mogą być   bezsensu albo idiotyczne ale no mam jeszcze 15 lat i dalej mam dużo pytań(taki jeden wielki mętlik w głowie wobec tego).Mam nadzieję, że dobrze trafiłem i mi pomożecie rozwiązać te pytania! Z chęcią poczytam kogoś historię z życia prawdziwego programisty. Tak naprawdę oprócz znania języka C# w miarę to jestem w tym zielony.

Z góry dziękuje za każdą pomoc!

Mateusz

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 stycznia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
wybrane 5 stycznia 2018 przez Mateusz Kołodziej

Najlepsza

• Jaką szkołę wybrać(liceum czy technikum)?

Nie ma większego znaczenia, bo i tak będziesz się uczył sam przede wszystkim. Liceum trwa krócej i to chyba jest dobry powód by tam iść.

• Co potem studia albo może znaleźć jakiś staż w firmy czy coś?

Zależy od Ciebie i czy będziesz się nadawał na staż (w wielu firmach albo wymagają już projektów albo jest niezła selekcja, a zanim Ty wbijesz na rynek to pewnie się to jeszcze zwiększy) czy studia (dobrze zadana maturka żeby się dostać na porządną uczelnię, chyba, że idziesz tylko po papier) .

•Czy jest coś takiego w Polsce podobnego do pracy programisty ale dla niepełnoletniego żebym mógł poczuć to na własnej skórze jeszcze przed 18(np. dodatkowa nieodpłatna praca w wakacje)?

Jak będziesz miał się czym pochwalić (ale jednak musisz mieć mocno czym) to zawsze możesz do jakiejś firmy się odezwać i się jakoś dogadać. Ale nie liczyłbym, że większość będzie mocno zainteresowana taką współpracą. Możesz ewentualnie próbować jako freelancer coś porobić, chociaż C# to nie webdev i nie wiem jak ze zleceniami może być, o ile są.

•Czy w ogóle to ma jakiś sens?

???

•Dlaczego warto a dlaczego nie warto zostać programistą(takie plusy i minusy tej pracy)?

Nie wiem, ja traktowałem od zawsze programowanie jako zabawę i hobby, a to, że później (no dosyć szybko w moim przypadku) zaczęły z tego wpływać pieniądze nie zmieniło jakoś bardzo mojego postrzegania programowania. 

komentarz 5 stycznia 2018 przez Mateusz Kołodziej Użytkownik (690 p.)
Ok, dziękuję za twoją odpowiedź. A wiesz może na co zwracać uwagę w tej branży by potem nie wpaść w jakieś bagno?
komentarz 5 stycznia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Uważać przede wszystkim żeby nie trafić do jakiegoś Januszsoftu gdzie będziesz "gościem od wszystkiego" za głodową stawkę. Warto zainteresować się opinią firmy do której uderzasz i umieć negocjować wynagrodzenie, chociaż w przypadku juniora czy płatnego stażu na wiele bym sobie nie pozwalał :D
komentarz 5 stycznia 2018 przez Mateusz Kołodziej Użytkownik (690 p.)
Mi raczej nie chodzi o wynagrodzenie ale bardziej to by się lepiej podszkolić w tym co robię.

Pieniądze wole odstawić na czas pełnoletności.Jeśli mogę  zapytać w jaki język poszedł pan, w jakich firmach pan pracował(nie chodzi mi o nazwy tylko o to co robią na rynku, co sprzedają) oraz w jakich oprogramowaniach pan się zajmował?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 360 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Avenue Użytkownik (940 p.)
–3 głosów
4 odpowiedzi 1,009 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,323 wizyt

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...