• Jaką szkołę wybrać(liceum czy technikum)?
Nie ma większego znaczenia, bo i tak będziesz się uczył sam przede wszystkim. Liceum trwa krócej i to chyba jest dobry powód by tam iść.
• Co potem studia albo może znaleźć jakiś staż w firmy czy coś?
Zależy od Ciebie i czy będziesz się nadawał na staż (w wielu firmach albo wymagają już projektów albo jest niezła selekcja, a zanim Ty wbijesz na rynek to pewnie się to jeszcze zwiększy) czy studia (dobrze zadana maturka żeby się dostać na porządną uczelnię, chyba, że idziesz tylko po papier) .
•Czy jest coś takiego w Polsce podobnego do pracy programisty ale dla niepełnoletniego żebym mógł poczuć to na własnej skórze jeszcze przed 18(np. dodatkowa nieodpłatna praca w wakacje)?
Jak będziesz miał się czym pochwalić (ale jednak musisz mieć mocno czym) to zawsze możesz do jakiejś firmy się odezwać i się jakoś dogadać. Ale nie liczyłbym, że większość będzie mocno zainteresowana taką współpracą. Możesz ewentualnie próbować jako freelancer coś porobić, chociaż C# to nie webdev i nie wiem jak ze zleceniami może być, o ile są.
•Czy w ogóle to ma jakiś sens?
???
•Dlaczego warto a dlaczego nie warto zostać programistą(takie plusy i minusy tej pracy)?
Nie wiem, ja traktowałem od zawsze programowanie jako zabawę i hobby, a to, że później (no dosyć szybko w moim przypadku) zaczęły z tego wpływać pieniądze nie zmieniło jakoś bardzo mojego postrzegania programowania.