• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy programowanie jest dla mnie? Co powinienem zrobić?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,270 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kumiku Nowicjusz (120 p.)
Witam.
Jestem absolwentem liceum ogólnokształcącego klasy terapeutycznej już od 3 lat. Sytuacja wygląda tak, że nie pracowałem jeszcze, nie mam zdanej matury (moim głównym problemem jest matematyka, kompletnie sobie z tym nie radzę, mam trudności z rozwiązywaniem zadań, a nie ma mi kto pomóc), nie podejmowałem się nauki by się nie upokorzyć bardziej. Mnie to po prostu nudzi i nuży, to kompletnie nie dla mnie. Zresztą, od zawsze byłem słabo-przeciętnym uczniem. Uczyłem się tylko po to by zapamiętać i zapomnieć, a tak to nie utrwalałem materiału z matematyki.
Myślałem jednak o tym by nauczyć się programowania, ale... no właśnie, słyszałem, że umiejętność logicznego myślenia i matematyka nawet z zakresu gimnazjum jest tu niezbędna, a z tym u mnie niezbyt.
I teraz mam takie pytania.
1. Czy mógłbym nauczyć się programować? Czy nie jestem już na to za stary? Kompletnie nic nie rozumiem odnośnie kodowania, nigdy nie miałem do czynienia z tym wszystkim, poza wymienieniem języków programowania z pamięci to tak naprawdę nic nie wiem, jestem totalnie zielony i raczej mam wątpliwości czy umiałbym wytrwać samemu, nawet jeśli korzystałbym z kursów na YT. Raz, że nie potrafię się uczyć samemu, a dwa to zastanawia mnie czy nawet jak nauczyłbym się robić proste programy/strony to czy ktoś by mnie w ogóle chciał zatrudnić.
2. Czy nie jestem za stary? Wszak codziennie siedziałem przed komputerem przez te 3 lata, nie nauczyłemm się nic, nie stymulowałem swojego mózgu do pracy, gdy zacząłem wychodizć na dwór to głowa mnie tylko zaczęła boleć na górze. Nie przejmuję się tym jednak.
3. Ponoć programując można zarobić z 5000 zł. Jak dla mnie jest to zadowalająca stawka. Nie zależy mi na nie wiadomo czym. Chciałbym jednak móc pracować za granicą (Hiszpania, Skandynawia, Europa Zachodnia, może Azja?).
4. Czy w ogóle warto cokolwiek próbować w tym kierunku? Czy w ogóle jest tego wszystkiego sens?
5. W PUP są organizowane kursy programowania dla niepełnosprawnych, jednak jak znam życie to takie coś o kant można potłuc.

Jeśli nie programowanie to jak inaczej mógłbym się ''załapać'' do branży IT, ewentualnie coś związanego z grafiką (też się na tym nie znam), bądź obróbką filmów i dźwięku (jak mi proponował pracodawca - szkoła policealna, technik realizacji dźwięku, czy warto?, technik informatyk - czy warto iść?)
Póki co zamierzam iść na infolinię, jednak nie wiem czy to ma jakikolwiek sens. Martwi mnie kwestia taka, że ludzie młodsi ode mnie (mam 23 lata) już mają jakieś doświadczenie i coś robili w dzieciństwie z tym. Ja jednak nie. Czy w przypadku kogoś takiego jak ja miałbym szansę? Mam depresję, ponieważ nie wiem tak naprawdę co chciałbym robić. Maturę mam niezdaną, na studia pewnie i tak by mnie nie przyjęli.
Co powinienem zrobić? Proszę o pomoc.
komentarz 5 stycznia 2018 przez gielo Użytkownik (720 p.)
Taka rada. Ucz się tego co ciebie interesuje. Jeżeli interesuje ciebie tworzenie stron internetowych, to naucz się jakiegoś języka (ruby inrails, php, js itp.), freamworka przydatnego w tworzeniu stron internetowych, jeżeli aplikacje desktopowe to tak samo (i nie uważam aby C++ na początku był czymś złym, a wręcz przeciwnie), a może jakieś systemy wbudowane, mikrokontrolery?. Po za samym programowaniem w informatyce masz jeszcze sieci i administrację nimi, bezpieczeństwo itd.

Jak coś ciebie interesuje to i nauka idzie lepiej, nic nie robisz na przymus wtedy. Pamiętaj też, że co nie wybierzesz to będziesz musiał poświęcić nauce sporo czasu, początki są najtrudniejsze, potem jest trochę łatwiej. Jak w każdej dziedzinie zresztą. W programowaniu jak uważam szczególnie liczą się takie cechy jak wytrwałość i chęć ciągłej nauki.

Matematyka i logiczne myślenie. To się przydaje, chociaż tzw. klepaczy kodu również nie brakuje i jakoś sobie radzą bez jakiejś większej znajomości matmy i logicznego myślenia. Jeśli jednak chcesz czegoś więcej niż bycie przeciętnym, to niestety ale bez tego się nie obejdziesz.

Teraz wiek, myślę że prawdą jest że czym wcześniej ktoś zacznie tym lepiej ale daleki jestem od stwierdzeń, że jak nie zacząłeś w wieku 10-12 lat to nie masz czego szukać jako potencjalny programista, a wręcz przeciwnie. Jeśli odkryjesz w sobie pasję programowania, to uważam że masz realne szanse stać się z czasem lepszym programistą niż ci co zaczęli wcześniej od ciebie.

Na koniec jeszcze taka mała prośba ode mnie. Nie pisz w przyszłości treści ciurkiem ale oddzielaj mniejsze bloki spacjami pionowymi, łatwiej się to wtedy to czyta :]
komentarz 5 stycznia 2018 przez Kumiku Nowicjusz (120 p.)
Podejrzewam,  że może i byłbym takim "klepaczem kodu" najprędzej. Czym się różni tworzenie stron od takiego programowania?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
1. Możesz nauczyć się programować - wręcz każdy może. Nie mniej jednym przychodzi to łatwiej, innym trudniej. Jeśli masz problemy z logicznym myśleniem, to należysz do tej grupy, którym przyjdzie to trudniej. Być może będzie to bardzo trudne, a wręcz nawet heroiczne. Ale się da. Umiejętność logicznego myślenia jest bardzo ważna, bo programowanie polega na rozwiązywaniu problemów, przeróżnych. No i trzeba jeszcze rozgraniczyć znajomość języka programowania od samego programowania - nauka języka jest prosta, programowanie - nie. Ponadto przyda się też znajomość języka angielskiego, żeby nie mówic, że jest niezbędna, żeby w ogóle poważnie myśleć o programowaniu.

2. Zdaje się, że nie da się być za starym - to po prostu szczera chęć i wytrwałość decydują o sukcesie, nie zaś wiek. Wiadomo, młodemu nauka przychodzi łatwo, ale jak nie masz 60 lat, to raczej nie martwiłbym się tym. A masz 23 lata... więc w ogóle nie jestem w stanie pojąć jak można powiedzieć, że jest się za starym ;)

3. 5000? Można. Można nawet 15 a nawet i 20. Wszystko można, tylko trzeba być w tym dobrym. Są programiści zarabiający 2000 brutto, są zarabiający 20000 brutto. Różni ich poziom umiejętności i pewnie trochę szczęścia..

4. Zapytaj sam siebie, nikt Ci tego nie powie.

5. Nie znam się to się nie wypowiadam. Może bootcamp jeśli Cię stać?

Ogólnie to jest trudna droga, wymagajaca, ale możliwa do przejscia. Z resztą ciężko znaleźć ścieżkę, która byłaby usłana różami. Ciężko odpowiedzieć na pozostałe pytania, prócz tego czy masz szansę - to zależy od Ciebie czy ją sobie dasz.

Powodzenia!
+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

Kiedyś pisałem posta na bloga o matmie w programowaniu (jeśli ogarniasz dodawanie/odejmowanie/mnożenie/dzielenie, poradzisz sobie) LINK

Nauka programowania to dość długi proces, ale szybko są fajne efekty, przykładowo po pierwszych dniach możesz zrobić masę kalkulatorów, jakieś stopery itd, sporo osób się na tym zatrzymuje, jednak idąc dalej umiemy jeszcze wiecęj (o tym też wspominałem na blogu)

Jeśli chodzi o wiek, spokojnie 
Co prawda są osoby które zaczynały mając te 14 lat, jednak większość z nich nie rozwijała się zbyt dużo, dość łatwo jest osiągnąć poziom jednej z tych osób. Oczywiście nie jest to kwestia kilku dni, ale załóżmy po dobrym roku jesteś w stanie umieć tyle, co twój LENIWY kolega, który grzebał w tym od podstawówki, może nawet więcej

Pracować można zdalnie, możesz mieszkać np na jakimś zadupiu, jeśli masz dostęp do internetu, możesz wykonywać zadania dla przykładowo firmy z centrum Londynu

Czy próbować? 
Spróbuj, jak ci sie nie spodoba to nic sie nie stanie 
Osobiście polecam zacząć od html+css, a później uzupełniać go javascriptem, dla osoby początkującej jest to dużo ciekawsze, bo zamiast nudnych problemów, mamy też różne zabawy kolorkami i animacjami. Oczywiście później trzeba spróbować innych języków, np C#. Pisałem o tym też na blogu.

Co do nauki, wszystkiego idzie nauczyć się samodzielnie, z pomocą internetu. Podstawa to samodzielne kombinowanie i zabawa tym programowaniem - jak czegoś nie wiesz to sprawdzasz jak to zrobić i już wiesz, ważne aby każdy następny projekt wymagał szukania nowych rzeczy w internecie, ale też żeby nie demotywował przez masę nowości.

Popróbuj różnych kursów na YT, nie przyczepiaj się do jednego tylko zobacz "jak to robią inni", weź pod uwage to, że nie każdy język jest ciekawy na start (odradzam popularnego c++, według mnie to najgorsze co można zrobić jako pierwszy krok) i że nie każdy autor takiego kursu potrafi dobrze tłumaczyć.

Do tego polecam np Vlogi Maćka Aniserowicza, umie opowiadać i wyjaśnia sporo tematów związanych z początkami w IT. Wyróżnia się tym, że na tych filmach coś tam się dzieje w tle, nie jest to sztywne siedzenie w pokoju przed kamerą. 
Dobrze sprawuje się też JavaDevMatt, jednak tutaj większość, to jest to właśnie siedzenie przed kamerą połączone z urywkami z komputera 

Kanały na YT które podałem to teoria, co prawda pewnie da się znaleźć coś z praktyki, jednak nie ma tego zbyt dużo. 
Najlepiej traktować to jako motywację + rady "jak zrobić, aby tego nie zepsuć"

komentarz 4 stycznia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
  • Język programowania
  • HTML

Wybierz jedno (bez obrazy dla frontendowców :D).

Od siebie chciałbym też dopowiedzieć (trochę mało, dlatego piszę w komentarzu pod czyjąś odpowiedzią bo czemu nie) - nie trzeba być jakimś bardzo dobrym programistą aby znaleźć pracę. Aktualnie jest tak ogromny popyt na programistów, że firmy rozdają umowy o pracę jak cukierki, na prawdę. Myślę, że jakby zacząć się uczyć programowania po 3 godziny dziennie przez pół roku, to bez trudu znalazłoby się staż albo nawet stabilną pracę na stanowisku junior software developer.

Poza tym dobrego programistę można zastąpić skończoną liczbą starzystów, a że dobrych programistów jest relatywnie mało w stosunku do ilości stanowisk do obsadzenia, to o pracę nie jest szczególnie trudno, a stawki są na prawdę fajne.

komentarz 5 stycznia 2018 przez Kumiku Nowicjusz (120 p.)
Przeczytałem bloga. Zrozumiałem może z 2 zadania. xD
komentarz 5 stycznia 2018 przez Kumiku Nowicjusz (120 p.)
Moja sytuacja jest podobna do innych użytkowników którzy pisali na forum.  Mi trzeba wszystko tłumaczyć łopatologicznie,  mam trudności z koncentracją uwagi i myśleniem logicznym oraz nie mam głowy do wzorów i tych wszystkich głupot. C+ i ++ z tego co wiem to nie są dobre języki dla kompletnych laików.
komentarz 5 stycznia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ogólnie jeśli jesteś osobą, która ma dobre wyczucie kolorów / proporcji oraz umie dodawać, odejmować, dzielić i mnożyć, nawet na kalkulatorze, to sobie poradzisz jako frontendowiec :)
komentarz 6 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Co do tego frontendu

Mi pomógł nauczyć się programowania. To znaczy - dużo przyjemniej się pisze programy, umiejąc tworzyć jakiś wygląd, ciekawsze było zarządzanie tym co ma się kiedy wyświetlać i w jaki sposób (np po kliknięciu na przycisk pojawia się informacja o czymś), niż pisanie programów konsolowych.

Co prawda programy konsolowe pozwalają szybciej przejść przez zagadnienia, jednak... no prawda jest taka, że dla wielu osób ciekawszą formą nauki jest tworzenie czegoś, co wygląda ciekawie, niż kolejnego kalkulatora niczego, który używa określonego elementu języka.

Polecam zacząć od html+css i po ogarnięciu podstaw dodawać do tego js.
Spodoba ci się? - uczysz się innych języków (podstawy "jak działa programowanie" już znasz)
+1 głos
odpowiedź 4 stycznia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Mam depresję, ponieważ nie wiem tak naprawdę co chciałbym robić.

Kolejny temat na forum w przeciągu chyba dwóch dni, gdzie ktoś się żali i prosi o ułożenie swojego życia randomowych ludzi z internetu. Zastanów się co lubisz robić i to rób. Programowanie to tylko jedna z dróg. Jak Ci napiszę, że się nie nadajesz, bo nie masz matury i dyplomu super uczelni to co zrobisz?

Pytanie tylko czy taka praca aby na pewno daje dobre zarobki?

W praktycznie każdym zawodzie można wyciągnąć 5k lub więcej mając głowę na karku.

5. W PUP są organizowane kursy programowania dla niepełnosprawnych, jednak jak znam życie to takie coś o kant można potłuc.  

Z samego pisania na forum 5k miesięcznie nie będzie wpadało, więc zacząłbym nawet od tego (chociaż sam preferuję samodzielną naukę).

Raz, że nie potrafię się uczyć samemu, a dwa to zastanawia mnie czy nawet jak nauczyłbym się robić proste programy/strony to czy ktoś by mnie w ogóle chciał zatrudnić.

W takim razie zajmij się czymś innym, bo w programowaniu samodzielna nauka to podstawa.

0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2018 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
W skrócie nie umiem matmy, nie wiem co to jest programowanie ale chcę to bo programista dużo zarabia ... gratuluję podejścia. Prawnik oraz dentysta całkiem nieźle zarabiają może pójdź na prawo albo zacznij grzebać ludziom w zębach ...

A depresja - na nią jest rada - ruszyć ... i coś pożytecznego zrobić.

No ale co do zarobków to wszystko zależy od skilla - jeżeli to co ty będziesz w stanie zrobić do się osiągnąć mając do dyspozycji internet i chwilę czasu to pewnie dużo nie zyskasz, ale jak będziesz bardzo dobry w jakiejś technologii to fajna posadka sama się znajdzie.

Co do wieku i sensu - zawsze jest sens się rozwijać i nigdy nie jest na to za późno - nie ważne czy chodzi o naukę C++ czy np. hiszpańskiego.

Poza tym informatyka jest dosyć szeroka i może zamiast programowania - które jest dosyć ciężkie (trzeba myśleć woo..) może znajdziesz coś innego dla siebie - np. budowanie stron internetowych - jak masz dobry zmysł artystyczny to to może  być fajna opcja - takie budowanie zamku z klocków (może duże uproszczenie) albo generalnie front-end.

Ale czy jest sens w to wchodzić??? - tutaj musisz sam sobie na to odpowiedzieć, ja jakoś tego nie widzę, ale jak ci zależy na kasie to są inne drogi np. wykwalifikowany pracownik fizyczny np. spawacz - pojedziesz do Norwegii i niezłą kaskę na tym zbijesz, w Polsce też zaczyna brakować ludzi którzy mają fach w ręku więc może w tą stronę?
komentarz 4 stycznia 2018 przez Kumiku Nowicjusz (120 p.)
edycja 4 stycznia 2018 przez Kumiku
k222, jakie są stawki takich web-developerów (dobrze kojarzę?).

Co do propozycji pracy spawacza to doskonale wiem o tym, że w Polsce czy w Niemczech taka praca nie hańbi, no, ja niestety bym się do takiej nie nadawał. A jak nie to, to co polecasz? Bardzo mnie interesują kierunki artystyczne, lub coś powiązanego z komputerami właśnie, lub mediami/grafiką/dźwiękiem/filmem. Pytanie tylko czy taka praca aby na pewno daje dobre zarobki? Nie ukrywam, że lepiej mi się pracuje jak mam konkretnie coś napisane/powiedziane, ponieważ sam z siebie nie bardzo jestem w stanie coś zrobić (taka mentalność).
komentarz 6 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Popróbuj i sam się dowiesz

Co do stawek - dla każdego miasta i firmy są inne. Najlepiej samodzielnie poszukać ofert pracy do określonej dziedziny i poddziedziny (w programowaniu na konkretne języki i technologie jest różne zapotrzebowanie, inny będzie zysk osoby od aplikacji internetowych w PHP w Rzeszowie, a inny osoby od aplikacji mobilnych android+ios w Xamarinie, w Krakowie, nie mówiąc już o programiście gier, w Katowicach)

Porób troche grafiki, pobaw się montażem filmów (własne lub z internetu), spróbuj zrobić jakieś programy albo strony internetowe, sam dowiesz się co ci się podoba.
Zacznij się w tym rozwijać, jak poczujesz że "to jest to", poszukaj czego dokładnie chcą pracodawcy w twoim regionie. Pamiętaj że sporo dziedzin w IT pozwala na prace zdalną, jednak na start nie jest ona zalecana. (Taki programista albo grafik może równie dobrze klikać w komputer w swoim pokoju, nie musi jeździć do biura)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,601 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2018 w HTML i CSS przez GracjanDogg Użytkownik (840 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 13,395 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w Offtop przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 670 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w C i C++ przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...