• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwa pytania na temat JS - eventy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
375 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

1. Co według was jest najlepsze do  obsługi JS'em kontrolowania przewijania strony? Konkretnie muszę zrobić tak aby po przewinięciu witryny nieco w dół, menu zostało przyspawane(position: fixed) do czubka strony. Wiem jak to zrobić i to działa już - skorzystałem jednak z 

  $(window).scroll(function()

Co może być nieco niesmaczne gdyż odpalane jest zawsze gdy tylko user będzie przewijał stronę no a ja muszę wykonać kod tylko w momencie gdy scroll będzie przekraczał pewną wartość. Po przesunięciu iluśtam pikseli w dół menu jest przyspawane i wracając jest już zwykłe(position: static).

Obiło mi się o uszy parę razy, że są jakieś lepsze metody dlatego postanowiłem zapytać.

 

2. Co jest lepsze do podpinania eventów? Używać jquery? Czy wystarczy sam addeventListener?  Póki co korzystam z jquery ale tylko do podpinania eventów i się zastanawiam czy jest sens importować całą bibliotekę.

 

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
komentarz 3 stycznia 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Jest sens używać eksperymentalnych technologi?? Parę przeglądarek nie obsługuje tego . . .
komentarz 3 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Więc dla nich fallback do normalnych scroll eventów.

komentarz 3 stycznia 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
O.K przestudiuję temat i powiem jak wyszło
+1 głos
odpowiedź 3 stycznia 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

1. Po prostu kontroluj wartość

window.scrollY

i przypinaj i odpinaj odpowiednie klasy CSS po osiągnięciu odpowiednich wartości

2. Bardzo dobrze, że zacząłeś się nad tym zastanawiać. Odpowiedź brzmi: Jeżeli masz zamiar wykorzystać tylko przypinanie zdarzeń z biblioteki, to oczywistym jest, że nie warto pobierać jej całej. 

komentarz 3 stycznia 2018 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
O właśnie window.scrollY zapomniałem o tym, tak zdecydowanie nie warto :D Jest kanał

Samuraj Programowania na ostatnim odcinku rozwiązuje on podobny problem zobacz sobie :)
komentarz 3 stycznia 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

laugh Wpadłem na to aby kontrolować przesunięcie strony akurat wykorzystałem 

pageYOffset

Ale pytanie czy jest coś lepszego niż wiecznie odpalający się event onscroll

komentarz 3 stycznia 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Tego onscroll'a można nieco usprawnić przez użycie funkcji throttle i debounce. Na ten temat już dużo napisano, więc tylko odsyłam do lektury. 

Przykładowy link

komentarz 3 stycznia 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

Jeszcze nie przeczytałem wszystkiego, ale chyba będzie dobre laugh

0 głosów
odpowiedź 3 stycznia 2018 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
Odpowiem na 2. Nie ma sensu. Co do pierwszego pomogą ci szpece od js :D
komentarz 3 stycznia 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Tak myślałem

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2021 w Offtop przez Kjan Nowicjusz (140 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 227 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2016 w Java przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 513 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2020 w JavaScript przez Author[] Gaduła (3,130 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...