• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfony, zmienna używana wszędzie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
207 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2018 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Witam, pytanie do osób które bardziej orientują się w Symfony:) ja dopiero ogarniam podstawy:)

Jak raz przypisać do zmiennej np:

$user = $this->getUser()->getusername();

i uzywać to w twigu w każdym szablonie?

Chodzi mi o to żebym nie musiał w każdym kontrolerze przypisywać zmiennej do przekazania, tylko raz wczytać i używać w każdym szablonie np: nazwę użytkownika, jego email, id itd...

z góry dziękuje jeśli ktoś pomoże ja jestem jeszcze raczkujący w symfony

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 2 stycznia 2018 przez sapero
 
Najlepsza
Jeśli ma być to konkretnie zalogowany użytkownik to możesz dostać się do niego przez app.user w Twigu (np. app.user.username).
1
komentarz 2 stycznia 2018 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
zaraz sprawdzam ziom i dam znać, na Ciebie zawsze można liczyć - szybka odpowiedź:)
komentarz 2 stycznia 2018 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
DZIAŁA! dokładnie o to mi chodziło! a gdybym chciał tak z innej tabeli w bazie danych wyciągać tak dane? raz ustawić a korzystać kiedy chce jak w przypadku app.user.username ?
komentarz 3 stycznia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Fragment kodu o którym mówisz nie nadaje się do odseparowania pod kątem obiektowym. Tym bardziej, że nie każda akcja kontrolera jest dla zalogowanego użytkownika.
komentarz 2 stycznia 2018 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
tylko dla zalogowanego. Troche szukałem i nie jestem pewien ale chyba mówię o serwisie?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 228 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2022 w PHP przez Moonmaker05 Początkujący (410 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 403 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2020 w PHP przez Mariusz2333 Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 153 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...