• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows Serwer 2008: Pomoc na egzamin zawodowy

0 głosów
945 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2015 w Egzaminy zawodowe przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Witam. Mam jutro egzamin, przeszukalem troche googla i albo jestem slepy albo nie umiem wynajdywac informacji: mam kilka problemow.

Pierwsze: na co pozwoli zainstalowanie active directory? (komenda dcpromo w starcie). WIem, ze konta domenowe etc, nie kumam tego, jestem noga z serwerow.

2. Czy zeby dcpromo zainstalowac musze miec skonfigurowanego dnsa ? Czy jak zainstaluje dcpromo to on mi sie automatycznie instaluje...?

3

Wiem cos, ze bede mial 2 komputery i polaczyc je w siec za pomoca switcha i udostepnic im pozniej internet czy tam nawet drukarke sieciowa. Ktos moglby mi rozwinac jak sie z tym uporac? Co bede musial konfigurowac itp.

Mam tyle pytan ktore dla was okaza sie proste, ale nerwowka przed egzaminem powoduje swoje...

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 czerwca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)

Wyluzuj - na spokojnie :)

Zacznijmy od tego, że abyś mógl skonfigurowa ad ( active directory - domenę ), potrzebne jest Ci statyczne IP. Bez tego ani rusz. W  punktach Ci to pokażę:

1. ustawienie statycznego IP
  2. Dodanie roli AD w rolach serwerach
  3. Przechodzisz tam przez kreator. M.in. automatycznie skonfiguruje Ci DNS.
  4. Po zakończeniu kreatora dodania roli AD, będziesz musiał uruchomić polecenie dcpromo.exe Jest to dalsza część konfiguracji AD, podasz tam np. nazwę domeny etc.
  5. Ponowne uruchomienie - wybranie nowego ( złożonego hasła - małe, duże litery, cyfry, znaki specjalne, min. 8 znaków )
  6. Tyle :)

Co do dodania np. konta domenowego ( globalnego ) i tym podobnych rzeczy - wykonasz to przez wejście w start -> narzędzia administracyjne -> konta i grupy active directory ( badź coś podobnie brzmiacego - piszę z głowy ).

Co do tych dwóch komputerów. Na pierwszym stawiasz AD, konfigurujesz DNS i drukarkę sieciowa. Drugi komputer podpinasz do switcha i gotowe ;)

To chyba tak z grubsza. Poszukam jakieś prezentacji u siebie co do tworzenia AD krok po kroku - podeślę linka jak by co.

komentarz 18 czerwca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)

Co do drukarki sieciowej. W zależności od tego jak będzie zdefiniowana treść zadania to myślę, że sa dwie drogi:

1. Skonfigurowanie serwera druku
  2. Dodanie do pierwszego komputera ( zainstalowanie ) drukarki i udostępnienie jej zasobów drugiemu komputerowi ( który jest klientem dla pierwszego ).
+1 głos
odpowiedź 18 czerwca 2015 przez Sebastian Użytkownik (520 p.)
edycja 18 czerwca 2015 przez Sebastian

Kolego. Napisz w tym poście co było na egzaminie ;)  Co do pkt.3 to pamiętam, że trzeba zainstalować rolę usługi drukowania czy serwer wydruku. Coś w tym stylu i tam podczas instalacji dodajesz swoją drukarkę po adresie IP, który będzie podany na kartce z zadaniami do wykonania więc o to akurat się nie martw. Co do reszty twoich pytań to mam szczątkowa wiedzę o Serwerze i nie chcę Cię wporowadzać w błąd, więc niech ktoś inny się wypowie i najlepiej napisze wszystko co trzeba wiedzieć o konfiguracji AD. Pozdrawiam i życzę powodzenia jutro ;) PS: Właśnie znalazłem kartkę z zadaniami z egzaminu próbnego organizowanego przez naszego sora z sieci ;) 

0 głosów
odpowiedź 18 czerwca 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,080 p.)
Również niedługo będę miał E.13 Możesz mi napisać na email co miałeś do zrobienia ?
komentarz 18 czerwca 2015 przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Mam jutro ten egzamin.
0 głosów
odpowiedź 18 czerwca 2015 przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Dziekuje wam za pomoc. Czyli jesli bede mial w zadaniu podlaczyc 2 komputery gdzie na jednym bedzie serwer, na drugim windows 7, na serwerze dustawiam adres IP, maske itp, instaluje ad, podpinam serwer i win7 do switcha, switch do neta i wszystko ladnie cyka, yes? :D
No tak - dokładnie tak :)
komentarz 18 czerwca 2015 przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Dzieki wielkie za pomoc :D
Podziękuj plusem ! :D  Powodzenia jutro ;>
0 głosów
odpowiedź 18 czerwca 2015 przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Znalazlem zadanie ktore kiedys robilismy z naszym nauczycielem: moglby ktos po kolei opisac kazdy punkit, w sensie co trzeba zrobic, co gdzie znalezc?

Tu daje link: http://www.zsnr1.eu/marek/e13/praktyczny/e13_wsip_01.pdf

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 442 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2023 w Egzaminy zawodowe przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 487 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,497 wizyt

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...