• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Do diva ze stałą wysokością są dodawane px w pewny sposób

Object Storage Arubacloud
0 głosów
205 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w JavaScript przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
zamknięte 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód

Witam

Jaki mam wprowadzić kod aby JavaScript pobierał wysokość przeglądarki użytkownika i odejmował to od 500 px i to natomiast dodawał do diva o wysokości 200px , bardzo mi na tym zależy laugh

komentarz zamknięcia: Otrzymanie odpowiedzi
komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)
To chyba wychodzi na minusie liczba...chyba że coś źle zrozumialem.

(wyjątek jeśli ktoś ma wysokość okna poniżej 700px)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)
wybrane 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód
 
Najlepsza

wysokość okna masz pod window.innerHeight

komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

no dobra , a odejmowanie od wysokości okna użytkownika określonej ilości px ? laugh

komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)
window.innerHeight - 100

EDIT: Wklep to do konsoli

komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
a wynik ostateczny jak można dodać do stałej wysokości diva , jest to w jakiś sposób możliwe
komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)
Tak jest, zdecyduj się tylko jakie równanie chcesz wykonać.
komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)

przykład:

var element = document.querySelector('tutaj selektor css');

element.style.height = 500 - window.innerHeight + 'px'
komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

myślę że ten przykład w jakiś sposób na pewno pomoże mi w logicznym pisaniu własnego kodu , dzięki laugh

komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
a ten kod co podałeś da się zapisać z wykorzystaniem JQuery
komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)
$('tutaj selektor css').css('height', 500 - window.innerHeight + 'px')

Aczkolwiek używanie jquery do czegoś tak prostego to słaby pomysł 

komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

no dobra , jeszcze raz dzięki za pomoc laugh

 

–1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
500 - x + 200 to to samo co 300 - x
komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)
Raczej tyle samo co 700 - x
komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

raczej x - 500 a x to wysokość okna , wartość zmienna a wynik tego czyli 500 - x = reszta i ta reszta dodawana jest do diva laugh

komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)
500 - x + 200 z pewnością nie jest równe x - 500
komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
a ma to wpływ w logikę działania kodu kolejność gdzie będzie podstawiane x
komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)

Jeśli w 500 - x + 200 pod x podstawisz 500 wynik wyjdzie 200. Jeśli zrobisz to samo w x - 500 wyjdzie 0. Chyba jest różnica indecision.

komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
a x to ta wysokość przeglądarki użytkownika jak dobrze rozumiem czy o co innego chodzi z tym x
komentarz 30 grudnia 2017 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)

spytaj @pablop76 on wymyślił to "równanie".

komentarz 30 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

to może lepiej zostawić kwestię tego równania smiley

komentarz 30 grudnia 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Oczywiście. Mój błąd. 700 - x
komentarz 30 grudnia 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
-x+700

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 386 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2017 w JavaScript przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 255 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2017 w JavaScript przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 522 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...