• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Godot: Problem z grawitacją Rigidbody

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
551 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w Inne języki przez Susel Nowicjusz (230 p.)

Witam!

Mam problem z grawitacją w Godot Engine. Konkretniej, wszystko działa ale moja postać (RigidBody) czasem przykleja się do ściany. Skopiowałem kod z tego pliku i go zmieniłem. Najczęściej dzieje się tak po upadku na ziemię. Poza tym, grawitacja jest wolna. Upadek trwa długi czas. Mój kod znajduje się tu.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2017 przez rot18ru Bywalec (2,100 p.)
Miałem podobny błąd w grze 2D ( postać zahaczała się o ściany i o podłogę tak jakby miała nierówne kolizje ) i po wielu przeprowadzonych testach stwierdzam, że to po prostu błąd. Nie zgłosiłem tego na githubie bo wydaję mi się, że twórcy zdają sobie sprawę z tego błędu. Z tego co się orientuje Godot ma przejść na jakiś nowy silnik fizyki w 3D i być może tam już nie będzie z tym problemu. Polecam do tego czasu przejść na KinematicBody lub zmienić kształt kolizji na jakiś bardziej okrągły (może wtedy postać nie będzie się zahaczać)
komentarz 5 stycznia 2018 przez Susel Nowicjusz (230 p.)
Sprawdzę, czy w Godocie 3.0 nadal ten błąd występuje. W tym momencie kompiluje najnowszą wersję Godota z Githuba. W jaki sposób stworzyć grawitację dla KinematicBody?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 401 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2018 w Inne języki przez Susel Nowicjusz (230 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,607 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2018 w Inne języki przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 1,471 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2019 w Nasze projekty przez Ajver Bywalec (2,430 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,663 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...