• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hover: zamiana obrazka na inny

Object Storage Arubacloud
0 głosów
608 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w HTML i CSS przez dominikm Nowicjusz (140 p.)

Witam,

Mój problem jest następujący: 

Chciałem w CSS dla danego diva jako tło dać obraz, a po najechaniu myszką, ma nastąpić zamiana obrazka na inny. Udało mi się uzyskać taki efekt, ale nie tak zadowalający, ponieważ za pierwszym razem kiedy najeżdżam na obraz to przez jakieś ułamki sekund jest widoczne białe tło.. Chciałbym temu zapobiec, ewentualnie prosić o radę czy można to zrobić jakoś w inny sposób.

.square1
{
	margin: 1px;
	width: 370px;
	height: 245px;
	background-image: url(MÓJ LINK);
	float: left;
	
}
.square1:hover
{
margin: 1px;
	width: 370px;
	height: 245px;
	background-image: url(MÓJ LINK2);
	float: left;

}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2017 przez Szymon Ciompała Mądrala (6,280 p.)
Wydaje mi sie ze widoczne jest białe tło bo zdjęcie ma dużą wagę i się po porostu nie zdążyło wczytać. Spróbuj dać transition to może nie bedzie tego aż tak widać :)
komentarz 30 grudnia 2017 przez dominikm Nowicjusz (140 p.)
Zdjęcia mają wagę średnio 100kB, czy to dużo ?

Z transition próbowałem, ale niestety nie zadziałało :/
komentarz 30 grudnia 2017 przez Szymon Ciompała Mądrala (6,280 p.)
zdjęcia ładujesz z internetu czy z dysku ?
komentarz 30 grudnia 2017 przez dominikm Nowicjusz (140 p.)
z internetu, myślisz, że w tym problem??
komentarz 30 grudnia 2017 przez Szymon Ciompała Mądrala (6,280 p.)
Może to być wina słabego łączą bądź dużo zdjęć pobierasz. Spróbuj pobrać parę zdjęć na dysk i zobacz jak to wygląda. Powodzenia :)
+1 głos
odpowiedź 30 grudnia 2017 przez Bazinga Bywalec (2,120 p.)

Prawdopodobnie przyczyną jest zbyt wolne łącze (Twoje, lub serwera na którym masz zdjęcia).

Alternatywą jest zmuszenie przeglądarki do pobrania drugiego zdjęcia od razu, jednak w taki sposób aby hierarchicznie było ono niżej niż zdjęcie które chcemy, aby było widoczne na początku.

1.Dodanie linijki kodu przez pierwszym zdjęciem.

.square1
{
    margin: 1px;
    width: 370px;
    height: 245px;
    background-image: url(MÓJ LINK2);
    background-image: url(MÓJ LINK);
    float: left;     
}

,albo

2. Dodanie do diva id, albo klasy i odpowiedni kod w CSS

.square1a
{
    background-image: url(MÓJ LINK2);
}

.square1
{
    margin: 1px;
    width: 370px;
    height: 245px;
    background-image: url(MÓJ LINK);
    float: left;     
}

<div class="square1a square1"> </div>

 

 


 

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 169 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 383 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w HTML i CSS przez Badiusz Obywatel (1,070 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 8,690 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2015 w HTML i CSS przez Duduś Początkujący (380 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...