• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ i języki skryptowe

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
2,339 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2015 w C i C++ przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)

Cześć mam zrobiony swój silnik do gry 2d, ale chcę używać skryptów.

  • Jaki polecacie do nauki?
  • Dlaczego ten?
  • Dokumentacja dobrze rozwinięta

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
wybrane 7 kwietnia 2015 przez Wirus
 
Najlepsza

Lua - podobny do C, dużo materiałów do nauki, wykorzystwyany w wielu grach, dobra dokumentacja.

http://www.lua.org/

komentarz 7 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
A python? Dobry jest?
komentarz 7 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Dobry, lecz składniowo daleki od C, a lua jakże bliski.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
edycja 7 kwietnia 2015 przez szmq

Przykłady języków skryptowych: Python; ASP; AutoIt; AviSynth; Awk; bash; Brain; C‐Script; CobolScript; Dylan; E; Euphoria; Guile; Game Maker Language; ICI; JavaScript; JCL; Lua; MUMPS; ObjectRexx; Perl; PHP; Pike; Pliant; AngelCode; QuakeC; REBOL; Rexx; Ruby; Groovy; sh; Simkin; Tcl; UnrealScript; VBScript; Visual DialogScript; Miva.

Z czego polecam PYTHON-a. Bardzo popularny, dużo poradników, miejsc pracy i wysokie wynagrodzenia.

 

Zgodność z innymi językami

Python pozwala się łatwo „sklejać” z istniejącymi bibliotekami napisanymi w C, C++, Fortran, Java lub Visual Basic (za pomocą pakietu COM) O integracji Pythona z C można przeczytać w podręcznikach „ Python/C API refence Manual” i „Extending and embeding the Python Interpreter” dołączonych do dystrybucji Pythona Jython – implementacja Pythona dla JVM. Jython umożliwia wykorzystanie składni Pythona w programach java. Pozwala to na bezproblemową integrację z wykorzystaniem bibliotek Java i innych aplikacji opartych na Java. Projekt Jython dąży do tego, aby wszystkie moduły Pythona można było uruchamiać na JVM IronPython – implementacja Pythona dla platformy .NET Framework. IronPython posiada również wsparcie we flagowym środowisku programistycznym firmy Microsoft, czyli Visual Studio

 

Przejrzystość kodu

Kod Pythona można łato odczytać dzięki następującym cechom: • Struktura wierszowa wymuszająca jednolite stosowanie wcięć do wydzielania bloków kodu. Jest to cecha unikatowa wśród powszechnie stosowanych języków programowania • Składnia i semantyka ułatwiająca stosowanie go zarówno w prostych skryptach jak i w dużych programach • Elastyczne struktury danych i dynamiczne typy umożliwiające zaprogramowanie wielu czynności w kilku wierszach.

 

reszta to google i moje wklejki tzn:

ftp://zly.kis.p.lodz.pl/pub/laboratoria/M.Janaszewski/PwJS2013/PwJS_w1.pdf

 

dokumentacja:

https://www.python.org/doc/


Ewentualnie polece LUA, który jest szybki i prosty :) Wybór należy do Ciebie 

http://www.lua.org/

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 166 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 1,031 wizyt
pytanie zadane 13 października 2018 w Offtop przez C.J Obywatel (1,370 p.)

92,554 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,535 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...