• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Front-end - Kilka pytań

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
228 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Cześć!

Mam kilka nurtujących pytań. Oto one:

 

1. Jak dołączać pliki typu normalize.css czy html5shiv? - jako plik, czy jako link?

2. Czy na koniec projektu, po minifikacji plików, nie warto by było złączyć wszystko w jeden plik, aby było mniej zapytań? (HTML + CSS + JS)

3. Czy nie lepiej by było złączyć wszystkie zdjęcia/obrazki w jeden i dodawać je jako background, aby było mniej zapytań?

4. Czy rzeczy takie jak padding, background itp. całej strony lepiej stylować w html czy w body?

5. Czy używając SASS'a lepiej korzystać ze zmiennych z preprocesora czy z czystego CSS'a?

6. Czy używając SASS'a lepiej korzystać z funkcji liczenia z preprocesora czy z calc() z czystego CSS'a?

 

Z góry dzięki za odpowiedź

PS: Jak jeszcze coś mi się przypomni to dopiszę
komentarz 29 grudnia 2017 przez niezalogowany

1. Jak dołączać pliki typu normalize.css czy html5shiv? - jako plik, czy jako link?

Jako plik, to znaczy jak? inline?

komentarz 29 grudnia 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)

Chodzi mi o to:

czy tak?:

<link rel="stylesheet" href="normalize.css">

czy tak?:

<link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/normalize/7.0.0/normalize.min.css">

 

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 29 grudnia 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 29 grudnia 2017 przez Nicolaus
 
Najlepsza
  1. To zależy. Shiva ciągnąłbym z CDN-a, bo i tak to tylko dla starych IE, których jest z 1% na rynku. normalize ciągnąłbym z własnych zasobów (bo CDN to dodatkowa zależność) albo po prostu robił z tego część bundle'a.
  2. Nie, bo tego typu plik HTML by wczytywał się wolniej niż oddzielne zasoby. Zresztą jeśli mamy HTTP/2 to takie duże paczki są wręcz antywzorcem.
  3. Jak wyżej.
  4. Tak po prawdzie to bez różnicy. Osobiście robię to w html.
  5. Zależy. Zmienne preprocesora są dobre do konfigurowania rzeczy, które nie powinny się zmieniać.
  6. Zależy. IMO większość obliczeń najlepiej robić po stronie preprocesora (większa wydajność). Niemniej niektórych się nie da i te trzeba robić po stronie CSS-a.
komentarz 29 grudnia 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Dzięki! Liczyłem na Twoją wypowiedź ;)
komentarz 29 grudnia 2017 przez niezalogowany

 (bo CDN to dodatkowa zależność)

Co złego jest w dodatkowych zależnościach?

komentarz 29 grudnia 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Brak kontroli nad nimi. W takim wypadku CDN może się stać single point of failure jeśli np. padnie na kilka sekund.

Zresztą chyba nie muszę przypominać sytuacji z left-pad.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 1,468 wizyt
pytanie zadane 17 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez AreeQ Początkujący (290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 204 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 21 października 2021 w C# przez Kamirru9 Początkujący (300 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,076 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...