• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wartości najczęściej występujące we wczytanej tablicy.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,093 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2017 w C i C++ przez Karlato Nowicjusz (140 p.)
int licznik, wartosc, wartoscMax;
int licznikMax = 0;

for( int i = 0; i < rozmiar; i++ )
{
    wartosc = tablica[ i ];
    licznik = 0;
    for( int j = 0; j < rozmiar; j++ )
    {
        if( wartosc == tablica[ j ] ) licznik++;
        
    }
    if( licznik > licznikMax )
    {
        licznikMax = licznik;
        wartoscMax = wartosc;
    }
}
if( licznikMax == 1 )
{
    cout << "Brak wartosci najczesciej wystepujacych." << endl;
}
else
{
    cout << "Wartosc najczesciej wystepujaca to: " << wartoscMax << endl;
    cout << "Wystapila ona " << licznikMax << " razy" << endl;
}

 

Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Otóż mam znaleźć wartości najczęściej występujące we wczytanej tablicy. Jeśli takich wartości jest kilka to wówczas mam podać je wszystkie. Jeśli jednak wszystkie wartości tablicy występują jednakowo częśto, to wyświetla komunikat, że w zbiorze nie ma wartości najczęściej występującej. Mam napisany już kod, który znajduje tylko 1 wartość najczęstszą, pokazuje ile razy wystąpiła. Nie mam pojęcia co dopisać aby pokazywał wszystkie wartości jeśli są takie same. Np gdy w tablicy są liczby 5 5 5 3 3 3 to program pokazuje mi tylko liczbe 5. Z góry dziękuję za pomoc.

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)
Bo zapamiętujesz dane tylko dla jednej wartości, żeby to poprawnie obsłużyć powinieneś przechowywać wszystkie liczby, dla których licznik osiągnął w danym momencie maksymalną liczbę wystąpień.
0 głosów
odpowiedź 28 grudnia 2017 przez niezalogowany

Jak napisać najszybciej, ale niekoniecznie najlepiej? Zapisać tylko wystąpienie licznikMax, a później skopiować kod, ale sprawdzać warunek licznik == licznikMax i wypisywać wartości :D

#include <iostream>

int main()
{
	const int rozmiar = 6;
	int tablica[rozmiar] = { 3, 3, 3, 5, 5, 5 };

	int licznikMax = 0;

	for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
	{
		int licznik = 1;
		for (int j = i + 1; j < rozmiar; j++)
		{
			if (tablica[i] == tablica[j])
			{
				licznik++;
			}
		}
		if (licznik > licznikMax)
		{
			licznikMax = licznik;
		}
	}

	if (licznikMax == 1)
	{
		std::cout << "Brak wartosci najczesciej wystepujacych.\n";
	}
	else
	{
		std::cout << "Najczesciej wystepuje: ";
		for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
		{
			int licznik = 1;
			for (int j = i + 1; j < rozmiar; j++)
			{
				if (tablica[i] == tablica[j])
				{
					licznik++;
				}
			}
			if (licznik == licznikMax)
			{
				std::cout << tablica[i] << " ";
			}
		}

		std::cout << "\nWystapien: " << licznikMax << "\n";
	}
}

PS. Zmieniłem startową wartość wewnętrznych pętli z j = 0 na j = i + 1, bo po co skoro i tak sprawdzasz to samo co już miałeś

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 401 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2021 w Java przez blabsi Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 146 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 11,264 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...