• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wylutowanie uszkodzonych kondensatorów z płyty głównej komputera

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,591 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)

Witam

Ostatnio postanowiłem  nauczyć się lutować.W tym celu zakupiłem sobie stacje lutowniczą Zd-99 o mocy bodajże 48 W.Znalazłem starą płytę główną , w której są uszkodzone(Wybrzuszone)kondensatory , które chce wymienić.Problem polega na tym że cyna , którą przylutowane są kondensatory nie chce się zabardzo topić(moja świeża cyna topi się bez problemu).Poczytałem trochę na ten temat i zgodnie z poradami spróbowałem dodać trochę świeżej cyny aby lepiej się to wszystko rozgrzewało ale nic to nie pomogło.Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak poradzić sobie z tym problemem i jaką temperaturę najlepiej użyć do rozlutowania kondensatorów i jaką temperaturą potem lutować kondensatory bo wyczytałem że rozlutować mogę większą temperaturą a lutować mniejszą ale nie wiem jaką dokładnie.Z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2017 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Jeśli płyta jest stara to możliwe że będziesz się musiał trochę pomęczyć z ich usunięciem. Możesz nałożyć trochę kalafonii na starą cynę i wtedy próbować,
komentarz 27 grudnia 2017 przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
dziękuję za pomoc jeszcze takie pytanie co do kalafoni.Mam kalafonie w pudełeczku(takim jak pasta do butów) tylko ona jest twarda to muszę rozgrzać lutownicę wsadzić do kalafoni i potem dodknąć grotem z kalafonią do miejsca gdzie będe wylutowywać czy osobno(jakimś pędzelkiem ) posmarować luty?
0 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2017 przez PsychoButter Gaduła (3,630 p.)
Witaj,

Ja kiedyś wlutowywałem przy użyciu lutownicy nastawionej na 400 stopni z dużym grotem i jakiejś lepszej plecionki. Aktualnie do tego używam hot air na 360 stopni i plecionki. Co do temperatury nie da się jej jakoś dokładnie wskazać ja lutuje w temperaturze od 250 do 320 a wlutowuje od 350 do 420 stopni.

P.S Używam cyny z kalafonią

P.S 2 Jestem raczej amatorem w lutowanie więc jeśli wprowadziłem jakoś w błąd to przepraszam.
komentarz 27 grudnia 2017 przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
dzięki za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 3,697 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2017 w Sprzęt komputerowy przez KPJ Użytkownik (950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 522 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Helmik Użytkownik (680 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 15,635 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2019 w Mikrokontrolery przez kubekszklany Gaduła (3,230 p.)

92,977 zapytań

141,940 odpowiedzi

321,182 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...