• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zbieram zespół - może uda sie zrobić jakiś fajny projekt razem

Object Storage Arubacloud
+1 głos
444 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
edycja 27 grudnia 2017 przez marcin99b

Trochę o mnie
Od 1.5 roku zajmuję się programowaniem… gdyby spojrzeć na trudne początku, to będzie 2.5 roku (nie liczę nieudolnego próbowania c++ i nauki konsoli systemowej, które co prawda pozwoliły mi ogarnąć podstawy, ale nie nauczyłem się dużo względem ilości czasu, jaka na to zeszła, bo nie uczyłem się zbyt regularnie).
Piszę głównie w C# - asp.net, .net core, ale mam też doświadczenie z innymi technologiami. Tworzyłem np gry w unity3D (tylko podstawy), jakieś aplikacje wpf, miałem kontakt z innymi językami, między innymi PHP albo Java - android.

Poco ten zespół?
Każdy z nas powinien tworzyć projekty po godzinach, a tworząc coś razem praca będzie przyjemniejsza, dodatkowo w ten sposób można poznać nowe osoby, co może mieć fajne efekty w przyszłości.
Dodatkowo, projekt tworzony w grupie będzie lepszy i bardziej zaawansowany niż taki, tworzony przez jedną osobę.

Jak wygląda weryfikacja?
Odbywa się na discordzie https://discord.gg/uXKqC9n2 (w razie problemów z linkiem pisać na pw lub w komentarzach) na kanale poczekalnia, lub prywatnie z jednym z członków grupy, jeśli nowa osoba zostanie uznana za taką, która może coś wnieść do zespołu - jest dodawana. Próg przejścia jest niski, ponieważ cały projekt jest na razie bezpłatny i ma służyć zdobywaniu doświadczenia + znajomości, jednak nikt nie chce współpracować z osobami, które są wkurzające, a ich doświadczenie ogranicza się do godziny oglądania poradników na youtube.
Jeśli możesz wnieść coś do zespołu - nie musisz się bać odrzucenia.

Kogo szukamy?
W sumie każdy się przyda, w różnych połączeniach mogą wychodzić różne ciekawe projekty.
Jeśli chodzi o doświadczenie, wymogiem jest znajomość przynajmniej podstaw tego co robimy i umiejętność samodzielnego myślenia (pytamy innych dopiero, jak serio nie możemy czegoś znaleźć w internecie).
Przydadzą się zarówno programiści, jak i osoby o innych zainteresowaniach, np graficy

Czy aktualnie jest pomysł na projekt?
W chwili pisania posta nie, post raczej nie będzie zmieniany, więc możliwe, że jeśli czytacie go kilka dni lub tygodni po dodaniu - pomysł mógł powstać i dowiecie się o nim w chwili rekrutacji.
Tematyka może być różna, od aplikacji internetowych, przez gry, aż po aplikacje desktopowe/mobilne.

Czy wymagane jest zaangażowanie finansowe?
Nie jest to planowane, jednak w przypadku stworzenia projektu który ma szanse zdobyć dobre pieniądze, rozliczenie będzie ustalane na podstawie wykonanej pracy podczas tworzenia projektu + wkładu finansowego, jeśli będzie to konieczne (nie każdy projekt wymaga np hostingu albo kampanii marketingowej).

Jaki jest planowany rozmiar zespołu?
Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej pracuje się w zespołach 3-8 osób, ja osobiście wolę znać każdego z członków zespołu, jednak jeśli znajdzie się więcej ciekawych osób - nie widzę problemu.

Jaki jest wymagany wiek?
Nie ma ścisłego kryterium. Najlepiej, aby wszyscy mieli skończone te 15/16 lat, jednak jeśli ktoś umie dużo jak na swój wiek - nie widzę problemu. Spotkałem się z różnymi osobami, miałem kontakt z osobami po studiach które mają magistra a umieją tylko podstawy i spotkałem osoby które chodziły do gimnazjum, a miały wiedzę o podobnym poziomie do mnie (bo pasjonowali się tym od podstawówki), także nie ważne jest to jaką masz liczbę w dacie urodzenia, ważne jest to jaką wartość możesz włożyć do zespołu.
Ja osobiście chwili pisania tego posta mam 18 lat.

komentarz 27 grudnia 2017 przez DODO Bywalec (2,950 p.)

także nie ważne jest to jaką masz cyfrę w dacie urodzenia

liczbę* 

:)
komentarz 27 grudnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
poprawione

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 czerwca 2018 przez Wunsz Użytkownik (680 p.)
Jestem zainteresowany pomysłem.Ten link do discorda nie działa mi.
komentarz 5 czerwca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)

Aktualnie trochę się zmieniło, pracujemy nad innym projektem w asp.net core + vue.js 
LINK

Niezbyt teraz potrzebujemy kolejnych osób, bo na razie zespół jest w pełni wystarczający
Ale jeśli chcesz możesz opisać siebie, napisać co umiesz, co chciałbyś robić + github do tego 

0 głosów
odpowiedź 5 czerwca 2018 przez tomek1081 Nowicjusz (160 p.)
No i jak chłopaki, widzę, że dla niektórych największym problemem jest różnica pomiędzy cyfrą a liczbą.
Dostaliście konkretną propozycję od forumowicza i nikt się nie zgłosił...

Do tematu, udało Ci się coś poskładać?
komentarz 5 czerwca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)

Ten projekt porzucony 
Ale powstał inny, który był... może nie dokończony, ale coś już tam powstało 
W miare działające restowe api w asp.net core, prosty frontend w vue, kilka projektów graficznych UI 

Teraz zaczyna ruszać drugi projekt w tym samym zespole, delikatnie poszerzonym 

Oba open source 
Pierwszy
Drugi

Na razie jest rozwija się powoli, ale od wakacji ma ruszyć szybciej 
Powoli czyli - w backendzie coś co jakiś czas jest dodawane, projekty ui są tworzone, niedługo ui będzie przekładane na frontend 

Jeśli wyjdzie fajnie, planujemy postawić to na jakimś tanim vps i pokazać ludziom 

Co do konkretnie tego projektu z pytania
Na raz zgłosiło się zbyt dużo osób i trudno było zrobić cokolwiek + brakowało pomysłu 
Postanowiłem zrobić własny projekt, do którego po miesiącu zacząłem szukać kogoś do pomocy 
Okazało się to kluczem, bo stworzył się fajny zespół

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 340 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2019 w Nasze projekty przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 402 wizyt
pytanie zadane 15 października 2016 w Nasze projekty przez Mlody Nowicjusz (170 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...