Witam,
Mam dwa urządzenia marki TP-LINK tj. TL-WA500G 54Mbps eXtended Range Wireless Access Point. Ich nominalne IP są takie same tj. 192.168.1.254.
W domu mam też nowy router UPC, który jest zlokalizowany piętro niżej, tak jak mój wcześniejszy router UPC. Kiedyś miałem tak ustawioną sieć, że jeden TP wzmacniał i rozgłaszał sygnał (sieć dom). Był on ustawiony piętro wyżej niż stary router, a drugi TP też nadawał sygnał (sieć dom2). Obydwa urządzenia TP były i są ustawione obok siebie. Moje pytanie jest następujące, czy mogę mieć tylko jeden TP, który by wzmacniał i nadawał sygnał nowej sieci? Wymieniono mi ten stary router na nowy i nie mogę wykryć sieci rozgłaszanej przez jeden albo drugi TP. Próbowałem ustawiać już jednego TP w trybie Klienta, albo Repeatera. W pierwszym przypadku łączyłem się z nową siecią, ale była ograniczoną łączność z brakiem dostępu do internetu, natomiast w trybie Repeatera w ogóle nie wykrywałem nowej sieci. Nie działało, więc zrobiłem reset i już nie mogłem tym nominalnym IP tj. 192.168.1.254 wejść w ustawienia TP. Tak samo zrobiłem z drugim TP i też nie mogę wejść do ustawień. Docelowo zależy mi, aby TP wzmacniał sygnał na piętrze, tj. aby była dodatkowa sieć i możliwość podpięcia do niego kabla. Ma jedno wejście RJ-45. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.