• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Ilość znaków w zmiennych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
383 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2017 w PHP przez niezalogowany
zamknięte 25 grudnia 2017
Witam.

Mam małe pytanie które nie powinno zająć dużo czasu.

Czy zmienne w php mają jakiś limit znaków?

Bo gdy do textarea wpiszę dużą liczbę znaków to nie zapisuje mi tego w bazie danych.
komentarz zamknięcia: Sam rozwiązałem problem

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 grudnia 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
1. Przestań używać małpy, to może się dowiesz, być może jakiś błąd byś dostał. Secundo przerzuć się na PDO.

2. LONGTEXT ma ograniczenie do ponad 4mln znaków w  bazach mysql'owych. Wątpie byś przekroczył ten limit - wręcz wątpie, że przekroczyłbyś limit zwykłego TEXT z ograniczeniem do 65tys znaków.

3. Już nie mówię o używaniu Xdebug, ale spróbuj sobie zdumpować te zmienne i zobacz co w nich jest po wysłaniu formularza. W ten sposób najszybciej roztrzygniesz. Być może masz zły config php, np możesz mieć złe ustawienie  php_value post_max_size.
0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Na pewno nie wynika to z ograniczenia długości typu string. Masz zapewne błędy w kodzie.
0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2017 przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
Możliwe że w bazie masz ograniczenie. Nie jest czasem maksymalna ilość znaków 255? Sprawdź to, bo nie jestem pewny.
0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2017 przez niezalogowany

W bazie mam ustawione longtext.

Co do kodu.

$title = $_POST['title'];
$content = $_POST['content'];


echo '<form action="?option=dodawanie2" method="post">';
			
		echo '<textarea name="title"></textarea>';
			echo "<br>";
		echo '<textarea name="content"></textarea>';
			echo "<br>";
		echo '<input type="submit" value="Dodaj">';
			
echo '</form>';


$autor = $_SESSION['user'];
	$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
	$dodawanie = @$polaczenie->query("INSERT INTO `news`(`id`, `topic`, `autor`, `date`, `content`, `time`) VALUES ('sss','$title','$autor',CURRENT_DATE(),'$content',CURRENT_TIME())");
	header('Location: index.php');

Gdy dam mniejszy tekst to działa normalnie.

0 głosów
odpowiedź 24 grudnia 2017 przez niezalogowany
Ma ktoś jakiś pomysł?

Może jest inna możliwość na zapisanie tego tekstu? (Z możliwościa przesłania do bazy danych)
komentarz 24 grudnia 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
A wyrzuciłeś w końcu te małpy z kodu? Masz jakieś logi do podzielenia się nimi? Jak na razie blokujesz komunikaty o błędach i zastanawiasz się gdzie masz błąd.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 239 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 63 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2019 w PHP przez Tomeksz104 Początkujący (280 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 84 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2019 w PHP przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...