• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jeden wyraz a dwa kolory

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
449 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Weronika Nowicjusz (220 p.)
edycja 20 grudnia 2017 przez xmentor

Witam.

Chcę zrobić logo strony, które będzie jednym wyrazem, jednak zależy mi na tym, żeby połowa wyrazu była czarna a druga połowa pomarańczowa. 

Jak to zrobić? Nie mam pojęcia jakiego kodu powinnam użyć.

Z góry dziękuję za pomoc :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez lapa19904 Stary wyjadacz (11,560 p.)
wybrane 20 grudnia 2017 przez Weronika
 
Najlepsza
<p>Pierwsza część słowa<span class="orange-text">druga część słowa</span></p>

w pliku css:

.orange-text{

color: orange;

}
komentarz 20 grudnia 2017 przez Weronika Nowicjusz (220 p.)
Dzięki wielkie :)
1
komentarz 20 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie twórz klasy w stylu "orange-text". Za chwilę stwiedzisz, że jednak lepszy byłby zielony i zostaniesz z klasą orange i kolorem green :)

Nazwy nadawaj jakieś logiczne, wskazujące np. przeznaczenie elementu. Robiąc nazwę klasy CSS zastanów się, czy jeśli zmienisz jakąś z jej reguł CSS to czy nazwa klasy dalej ma sens, jeśli nie, to znaczy, że nazwa jest zła :) Tak samo nie rób nazw z left, right itp.

Powodzenia w kodowaniu :)
komentarz 20 grudnia 2017 przez Weronika Nowicjusz (220 p.)
Dzięki wielkie za informacje! :)

To dopiero moje początki i każda dobra rada jest na wagę złota :)

Pozdrawiam :)
+1 głos
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Innym rozwiązaniem jest nałożenie gradientu, który może być także w poziomie, bo jaby ktoś chciał mieć na dole inny kolor i na górze inny to się tego dzielenim wyrazu na litery nie zrobi.
komentarz 20 grudnia 2017 przez Weronika Nowicjusz (220 p.)

Dzięki za sugestię.

Dopiero zaczynam przygodę z tworzeniem stron i każda rada jest cenna. smiley

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 79 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 157 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 197 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2015 w JavaScript przez Voudubu Użytkownik (740 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...