• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podpięcie CSS prawidłowe ale nie działa?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,454 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Kube Obywatel (1,180 p.)

Mam ciekawy problem - podpinam arkusz CSS i wszystko jest zgodnie ze sztuką, jednak na ekranie nie wyświetla się nic co zostało ostylowane - dla testu samo tło na niebiesko i czcionka na czerwono. Po otwarciu w przeglądarce wygląda wszystko standardowo - tło białe i tekst czarny. Co ciekawe jak otwieram narzędzia developerskie (F12) to widac, że css podpięty. Ba, wchodze do niego przez narzędzia i zmieniam mu ten kolor tła z niebieskiego na czerwony. I co się dzieje? kolor tła ustawia się na czerwony. Co może być nie tak??

Poniżej kod, żeby nie było wątpliwości:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<html lang="pl">
<meta charset="utf-8">
<title>Strona do testów</title>

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css"/>
</head>
<body>

QQQQQQQQQQQ

</body>
</html>

______

arkusz css o nazwie style.css :

body {
	background-color: blue;
	color: red;
}

komentarz 20 grudnia 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
W podanym kodzie masz błąd, użyłeś dwa razy znacznika <html>, ale to raczej nie wpływa na Twój problem.
U mnie Twój kod działa bez problemu... a jak sprawdzasz w narzędziach developerskich to nadane style są aktywne, czy są przekreślone i nadpisane innymi?
Spróbuj dać style w pliku html i sprawdzić, czy działa.
A jeśli korzystasz z win10 lub 8 to proponuję uruchomić komputer ponownie (ale uruchomić, a nie wyłącz włącz), aby załadować od nowa

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
Wyczyść cache przeglądarki.
komentarz 20 grudnia 2017 przez Kube Obywatel (1,180 p.)
Czyściłem wcześniej (CTRL+F5) i nic. Arkusz stylów ma właściwe rozszerzenie - nie jest plikiem tekstowym. Ponadto znajduje się w tym samym folderze ... Sprawdziłem na Chrome i FF. Nic nie działa...
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez sc4rface Dyskutant (7,710 p.)
CTRL + F5 w przeglądarce, powinno pomóc ;)
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez gunaterek Bywalec (2,760 p.)
W bracketsie czasem tez tak miałem po resecie i wyczyszczeniu pamięci podręcznej przeglądarki dzialalo. Może plik jest w folderze css i nie widzi
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)
Upewnij się, że arkusz stylów znajduje się w tym samym folderze, co dokument html. Sprawdź, czy nazwa arkuszu zgadza się z tą w dokumencie html. Może masz wyłączone pokazywanie rozszerzeń plików i zamiast takiej nazwy "style.css" jest taka "style.css.css".
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez Kube Obywatel (1,180 p.)

Proszę o zamknięcie tematu. Powodem braku działania arkusza styli css były różne kodowania plików html i css smiley

co nie zmienia faktu, że ciekawi mnie dlaczego poprzez narzędzia developerskie w przeglądarce działało.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 523 wizyt
pytanie zadane 29 września 2017 w HTML i CSS przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,838 wizyt

93,024 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,291 komentarzy

62,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...