• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

.htacces i zmienna get

Object Storage Arubacloud
+1 głos
174 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2015 w PHP przez mopatowicz Użytkownik (560 p.)

Nie mogę sobie poradzić z plikiem .htacces oraz zmienną get. 

Mam coś takiego:

RewriteRule xxx ?page=xxx

Daje mi to link xxx.xx/xxx ale pojawia się problem, gdy dochodzi do tego druga zmienna get. Samo ?page=xxx&yyy=yyy działa. Gdy próbuje z 'przyjaznym linkiem', to już nie jest tak kolorowo ( /xxx/&yyy=yyy nie działa). Jak to obejść, jeśli potrzebuje zmiennej na tej samej podstronie. Nie moge do niej użyć RewriteRule, ponieważ za każdym razem się zmienia.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 17 czerwca 2015 przez mopatowicz
 
Najlepsza

Nie widzę problemu żeby wstawić wartość która się zmienia w przyjaznym adresie chyba że źle zrozumiałem. Można to przecież normalnie zrobić np. o tak:

RewriteRule ^kategoria/([0-9]+)$ index.php?id=$1

I pod $_GET['id'] będziemy mieli wartość podaną w przyjaznym adresie.

A jeśli już bardzo chcesz dodać dodatkową zmienną w adresie normalnie czyli bez używania przepisania to /xxx/?yyy=yyy powinno działać.

0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
Wydaje mi się, że:

Jedyne wyjście to odczytanie $_GET na poziomie php i przesyłanie jej między stronami normalnie w linku.

Jeśli oczywiście dobrze zrozumiałem o co ci chodzi.
komentarz 17 czerwca 2015 przez mopatowicz Użytkownik (560 p.)

Też nie jestem peiwen czy dobrze zrozumiałem Ciebie. Napiszę prosto w kliku wersjach

Chcę odczytać zmienną get po RewriteRule.

Chcę otrzymać zmienną get po przyjaznym linku

/xxx/(i tu kolejna zmienna get)

Czyli RewriteRule to jedna zmienna get, a ja chcę odczytać tą drugą już bez zamiany na przyjazny link

komentarz 17 czerwca 2015 przez niezalogowany

mamy coś takiego:

root@wx:/var/log/apache2# cat /home/lk/public_html/.htaccess 
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.lk.legnica.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://lk.legnica.pl/$1 [R=301,L]

teraz na serwerze, na który cię przekierowało.na poziomie php masz dostęp do wszystkich zmiennych poprzez:

<?php
echo ($_GET["nazwazmiennej"]);
?>

jeśli link wygląda tak: www.dupa.pl?zmienna1=pipa&dupa2=kupa

to $_GET['zmienna1'] zwraca pipa

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt
pytanie zadane 25 września 2017 w PHP przez madmi121 Użytkownik (760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 26 października 2016 w HTML i CSS przez aragorni22 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 705 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2015 w PHP przez Kazuhiro Użytkownik (910 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...