• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kursjs-test.pl

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
637 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2017 w JavaScript przez Rash Użytkownik (620 p.)

Tym razem bez pytania, aczkolwiek uważam, że warto dotrzeć do jak najwięcej potencjalnych zainteresowanych. Pojawił się właśnie nowy kurs JS (http://kursjs-test.pl). Jego wcześniejsza wersja, to Kurs Javascript Dla super bohaterów, więc większość z Was pewnie od razu zorientuje się, co w trawie piszczy :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2017 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Jak dobrze - właśnie szukam jakiegoś źródła do nauki JS.
komentarz 18 grudnia 2017 przez Rash Użytkownik (620 p.)
Ja od poprzedniej wersji kursu się odbiłem, może tutaj będzie lepiej :)
1
komentarz 18 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

tylko dlaaaaczego te nazwy zmiennych są pomieszane...

var tile = $('<div class="kafelek"></div>');
plansza.append(tile);

tile.data('cardType',kafelki[i]);
tile.data('index', i);

Nie rozumiem, czemu nie można było od razu angielskich wszędzie użyć frown

komentarz 18 grudnia 2017 przez Rash Użytkownik (620 p.)

Jeśli masz jakieś zastrzeżenia, to możesz zawsze napisać do autora. 

Równocześnie chciałbym zaznaczyć, że nie staram się tutaj tworzyć największego i najlepszego kursu na świecie. Musisz wiedzieć, że ta strona to robota jednego człowieka. Nie mam szans i nie chcę konkurować z molochami jak MDN czy podobnymi. Jeżeli ta strona jakoś ci posłuży - to tylko plus. 

Znalazłem błąd - co mam zrobić?

Pisz do mnie śmiało przez messengera, lub przez maila. Do tej pory nikogo nie ugryzłem i staram się zawsze odpowiadać.

Zawsze możesz stworzyć swoją: "Idealną" wersję kursu JS. 

komentarz 18 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
raaany ja tu nie mówię, że wszystko musi być idealne i że znam się na tyle, by tworzyć lepszą wersję :)

Kurs naprawdę fajny i zapewne duuużo czasu autor poświęcił, żeby go stworzyć. Nie jest idealny wiadomo, ale ja wspomniałam tylko o nazwach bo one po prostu rażą w oczy i tyle :)
+1 głos
odpowiedź 19 grudnia 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
edycja 19 grudnia 2017 przez kap

Mocno średni ten kurs - kolejny kurs z jako takim przedstawieniem składni, bez głębszego zrozumienia programowania, omówienia zalet i wad rozwiązań.

W kursie programowania imo najważniejsze są przykłady, a tutaj są one słabe, uczą złych praktyk:

1) śmieci w kodzie - nieużywane zmienne, nic nie robiące funkcje, niekonsekwencja w zapisach funkcji (autorowi chyba obcy jest linter) - przykład:
 

function checkData1() {
    return new Promise(function(resolve, reject) {
        setTimeout(function() { resolve('OK1'); }, 2000);
    });
}

function checkData2() {
    return new Promise(function(resolve, reject) {
        setTimeout(function() { resolve('OK2'); }, 2000);
    });
}

function checkData3() {
    return new Promise(function(resolve, reject) {
        setTimeout(function() { resolve('OK3'); }, 2000);
    });
}

checkData1()
    .then(res => checkData2())
    .then(res => checkData3())
    .then(function(resp) {
        console.log(resp); //OK3
    });

 

zamiast:
 

function checkData1 () {
  return new Promise((resolve) => {
    setTimeout(resolve, 2000, 'OK1')
  });
}

function checkData2 () {
  return new Promise((resolve) => {
    setTimeout(resolve, 2000, 'OK2');
  });
}

function checkData3 () {
  return new Promise((resolve) => {
    setTimeout(resolve, 2000, 'OK3');
  });
}

checkData1()
  .then(() => checkData2())
  .then(() => checkData3())
  .then(console.log) // OK3

Już pomijając to, że możnaby tam pokazać jak pozbyć się powtórzeń (choć przykład nie robi nic ciekawego):
 

function checkData1 (id) {
  return new Promise((resolve) => {
    setTimeout(resolve, 2000, `OK${id}`)
  });
}

checkData(1)
  .then(() => checkData(2))
  .then(() => checkData(3))
  .then(console.log) // OK3

b) bezużyteczne funkcje:

 

Aż prosi się, by powtarzany kod wrzucić do naszej funkcji, a potem się do niej po prostu odwoływać:

function myPattern() {
    let str = ''
    for (let x=0; i<10; i++) {
        str += '-';
    }
    console.log(str);
}

Przecież to jest stała - zastosowanie funkcji nie ma żadnego uzasadnienia, już nie wspominając o mieszaniu logiki i prezentacji oraz błędzie w liczniku (btw to jednolinijkowiec const myPattern = '-'.repeat(10) ).
 

function isEven(number) {
    if (number % 2 == 0) {
        return true;
    } else {
        return false;
    }
}

Kolejny zbędny kod.

c) nieuzasadnione hierarchie dziedziczenia (już pomijam smutny klasyk, czyli tłumaczenie obiektówki na kotkach i pieskach):
Serio? Obiekty mają takie same właściwości, różnią się tylko wartościami i dla czegoś takiego robić dziedziczenie?

To tylko kilka losowych przykładów.

Pomijam już pomniejsze błędy rzeczowe i brak korekty tekstu.

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 161 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2018 w JavaScript przez davvid Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 260 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2017 w JavaScript przez Kuba Pyda Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 228 wizyt
pytanie zadane 11 września 2022 w HTML i CSS przez Jerzy Użytkownik (930 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...