• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Nie dziala argument if

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
718 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2017 w C i C++ przez Krzysiek02 Nowicjusz (170 p.)
edycja 16 grudnia 2017 przez Krzysiek02

Hej, zaczalem robic sobie taki oto programik aby sobie pocwiczyc i utknalem na nie dzialajacym if. Zmienialem to nawet na cos takiego: if((przedzial<=liczba[0])|| (liczba[0]<=przedzial2).... Ale nawet to nie dziala. Ktos pomoze? :) (Rozchodzi sie o ten dolny if)

#include <iostream>
#include <time.h>
#include <windows.h>
int liczba[6], nagroda, przedzial, przedzial2;

using namespace std;

int main()
{
    cout << "Zaraz zacznie sie losowanie, powodzenia!" << endl;
    srand(time(NULL));
    Sleep(3000);
    while(true)
    {
            cout<<"Zaczelo sie losowanie 1 przedzialu" <<endl;
            system("cls");
            cout<<"Pierwszy przedzial wynosi: ";
            Sleep(2000);
            przedzial= rand()%150+1;
            system("cls");
            cout<<"Pierwszy przedzial wynosi: " <<przedzial<<endl;

            Sleep(2000);
            cout<<"Drugi przedzial wynosi: ";
            Sleep(2000);
            przedzial2= rand()%150+1;
            system("cls");
            cout<<"Pierwszy przedzial wynosi: " <<przedzial<<endl;
            cout<<"Drugi przedzial wynosi: "<<przedzial2<<endl;

            if(przedzial<przedzial2)
            cout<< "Wygrasz jezeli trafisz liczbe pomiedzy "<<przedzial<< " a "<<przedzial2<<endl;
            if(przedzial2<przedzial)
            cout<< "Wygrasz jezeli trafisz liczbe pomiedzy "<<przedzial2<< " a "<<przedzial<<endl;

        for(int w=0; w<6; w++)
        {
            Sleep(1500);
            liczba[w] = rand()%50+1;
            cout <<w+1<<" Wylosowana liczba to: " << liczba[w]+1 << endl;
        }
        //Do poprawy--------------------------------------------------------
        if((przedzial<=liczba[0]<=przedzial2)||(przedzial<=liczba[1]<=przedzial2)||(przedzial<=liczba[2]<=przedzial2)||(przedzial<=liczba[3]<=przedzial2)||(przedzial<=liczba[4]<=przedzial2)||(przedzial<=liczba[5]<=przedzial2))
        {
            cout << "Brawo. Wylosowales liczbę wieksza od ";
        }
        system("pause");

    }
    return 0;
}
komentarz 16 grudnia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
Zmień proszę tytuł. Wynika z niego, że istnieje jakaś pętla if, co przecież nie jest prawdą.
komentarz 16 grudnia 2017 przez Krzysiek02 Nowicjusz (170 p.)
Przepraszam, trochę się zapędziłem :) Już zmienione ;)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2017 przez Dexterim Dyskutant (8,370 p.)
wybrane 16 grudnia 2017 przez Krzysiek02
 
Najlepsza
Nie działa Ci pętla if bo nie ma takiego czegoś w cpp jak x < y < z musisz napisać w ten sposob x < y && y < z
komentarz 16 grudnia 2017 przez Krzysiek02 Nowicjusz (170 p.)
Dziękuję za pomoc :) Teraz działa, ale pokazuje jakies ostrzeżenia. No ale grunt ze jakos leci ;)
komentarz 16 grudnia 2017 przez Dexterim Dyskutant (8,370 p.)
Moze gdzies sie pomyliłleś z nawiasami albo jakas konwersja nastepuje co Ci kompilator mow
komentarz 16 grudnia 2017 przez Krzysiek02 Nowicjusz (170 p.)
D:\C++\Losowanie_prototype\main.cpp|43|warning: suggest parentheses around '&&' within '||' [-Wparentheses]|
6 razy mi pisze to
komentarz 16 grudnia 2017 przez Dexterim Dyskutant (8,370 p.)
Mozna bylo wrzucic w tlumacza ;) podejrzewam ze chodzi mu o to zeby bylo  (x<y && y<z) || (x<y && y<z) chociaz nie wiem jak Ty to napisałeś
komentarz 17 grudnia 2017 przez Krzysiek02 Nowicjusz (170 p.)
Dobra, jeszcze pokombinuje. Dzieki wielkie ;)
komentarz 17 grudnia 2017 przez Krzysiek02 Nowicjusz (170 p.)
Ps. Tak, wlasnie o to mu chodzilo :) Dzieki!
+1 głos
odpowiedź 16 grudnia 2017 przez excavelty Bywalec (2,480 p.)

Chyba dostałeś już odpowiedź, ale można jeszcze zmienić te zmienne globalne, których użycia często zaniechuje się ze względów praktycznych.

Ponadto ten długi if mógłby być chyba sprawdzany w pętli for, wówczas:

if(przedzial <= liczba[w] && liczba[w]<= przedzial2)
{
 //........
}

Jeżeli jednak, wszystkie liczby muszą być wylosowane zanim wyświetlisz informację, to możesz zrobić np. tak:

bool a = false; //lepiej wymyślić więcej mówiącą nazwę

//pętla for
if(przedzial <= liczba[w] && liczba[w]<= przedzial2) 
{
  a = true; 
 }
//koniec petli for

if(a)//albo if a==true
{
 //wyswietlenie informacji
}

 

komentarz 16 grudnia 2017 przez Krzysiek02 Nowicjusz (170 p.)
Ok dzieki :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w C i C++ przez Pixel040 Gaduła (3,020 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 502 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2015 w C i C++ przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 429 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2021 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...