• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem BATCH

Object Storage Arubacloud
0 głosów
268 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2017 w Inne języki przez Tomasz Galas Początkujący (410 p.)
edycja 16 grudnia 2017 przez Tomasz Galas
Mam problem, mam 14 lat więc zaczynam dopiero z informatyką i mam pytanie: jak opóźnić się wyświetlanie się komunikatu w batch:

np. "echo Witaj"

i chcę, żeby wyświetliło się to np. za 3 sekundy. Jak to zrobić ?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 grudnia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

https://www.howtogeek.com/196873/how-to-add-a-timeout-or-pause-in-a-batch-file/

Dziesięć sekund szukania w internecie. Musisz się nauczyć umiejętności znajdowania informacji, czy to w sieci, czy w różnego rodzaju publikacjach (książki, czasopisma itp.), najlepiej po angielsku. Inaczej twoja kariera programisty szybko się zakończy.

komentarz 16 grudnia 2017 przez Tomasz Galas Początkujący (410 p.)
Szukałem ale wychodziły tylko skomplikowane rzeczy, a ja potrzebuję(chyba) prostej rzeczy. Dzięki
komentarz 16 grudnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

To będzie chyba prostsze i lepsze rozwiązanie. wink

0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
edycja 16 grudnia 2017 przez Eryk Andrzejewski
  1. Najlepiej nie opóźniać - z punktu widzenia użytkownika takie opóźnienia są strasznie irytujące
  2. Jeżeli już koniecznie musisz, to możesz napisać sobie w innym języku program, który będzie czekał określoną liczbę czasu, którą poda się mu przez parametr. Ewentualnie możesz (jeżeli bardziej zależy ci na tym, żeby to opóźnienie w ogóle było, niż na tym żeby było ono dokładne) pingować localhost, przekierowując output na nul (przy pomocy operatora >). Jednak bardziej zalecam pierwsze rozwiązanie.

Gdybyś potrzebował, to napisałem Ci na szybko taki program (C++):

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <thread>
#include <chrono>

int main(int argc, char* argv[])
{
	if (argc != 2)
	{
		std::cerr << "Incorrect usage!";
		std::cerr << "Sleep for X milliseconds\n";
		std::cerr << "Usage:\n";
		std::cerr << argv[0] << " <time>\n";
		std::cerr << "<time> - time expressed in milliseconds\n";
		return EXIT_FAILURE;
	}

	unsigned duration = std::stoi(std::string(argv[1]));
	std::this_thread::sleep_for(std::chrono::milliseconds(duration));
}

 

–1 głos
odpowiedź 25 października 2020 przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)

To jest bardzo porste wystarczy napisać przed ping localhost -n 3 >nul

Tu masz przykład ↓

@echo off
cls
echo siema
ping localhost -n 3 >nul
echo witaj
pause

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 203 wizyt
pytanie zadane 12 września 2018 w Inne języki przez JeyJus Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 269 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2017 w Inne języki przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 272 wizyt

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,616 komentarzy

61,953 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...