• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problemy Linux

Object Storage Arubacloud
0 głosów
382 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez noel1402 Użytkownik (630 p.)

Jakiś czas temu przez przypadek usunełem sobie Windowsa. Szkoda mi funduszy na kupno nowego, a ten, który miałem dostałem razem z komputerem. Nie mam swojego klucza, komputer dostałem sam z ładowarką.
Postanowiłem zaznajomić się więc z Linuxem. Zgrałem sobie wersje Lubuntu. Mam z nim same problemy:
1. Gdy uruchamiam projekt C++ pokazuje mi się taki log:
 

-------------- Build: Debug in koiuf (compiler: GNU GCC Compiler)---------------
 
g++ -Wall -fexceptions -g  -c "/home/jakub/Desktop/Projekty C++/koiuf/main.cpp" -o obj/Debug/main.o
/bin/sh: 1: g++: not found
Process terminated with status 127 (0 minute(s), 0 second(s))
0 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s))


Domyślam się, że nie wykrywa kompilera. Ale dlaczego? Jak to naprawić?


2. Wiem, że Linux ma już zainstalowany serwer. Zainstalowałem po prosto apatche, sql oraz resztę, jednak do katalogu mogę dodać tylko pliki html. Dlaczego?

3.W narzędziu do partycjonowania dysku opcje do dzielenia go na partycje są szare (nie można w nie kliknąć) lub podaje minimalną wielkość miejsca do zwolnienia taką jak wielkość dysku. Dlaczego?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 grudnia 2017 przez rafal1997 Gaduła (3,180 p.)

uruchom komende w konsoli : 

apt-get install g++

 

komentarz 13 grudnia 2017 przez noel1402 Użytkownik (630 p.)
A masz jakiś pomysł co zrobić z resztą? Szczególnie zależy mi na serwerze lokalnym.
komentarz 13 grudnia 2017 przez rafal1997 Gaduła (3,180 p.)
2. Nadaj sobie uprawnienia przez roota do katalogu

3. Ponieważ jako tako nie możesz dzielić partycje systemową jeszcze na kilka części, możesz natomiast zmniejszyć jej rozmiar i z tego zwolnionego miejsca utworzyć nową partycję.
komentarz 13 grudnia 2017 przez noel1402 Użytkownik (630 p.)
2 W jaki sposób to zrobić?

3 Nie mogę zmniejszyć jej rozmiaru, gdyż minimalny rozmiar do którego pozwala mi ją zmniejszyć jest jej rozmiarem.
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
2. Wyjaśnij dokładnie w czym problem bo nic to mi nie mówi co napisałeś. Jakie pliki do jakiego katalogu? Gdzie?

3. Szare opcje są dlatego żeby nikt pod Twoją nieobecność nie sformatował Ci danych. Takie bezpieczeństwo. Program do partycjonowania musisz uruchomić z poziomu roota. Jeżeli to program gparted to w konsoli wpisujesz: sudo gparted
komentarz 13 grudnia 2017 przez noel1402 Użytkownik (630 p.)
2 Chce dodać na localhost plik index.php. By to zrobić musze włożyć go do katalogu www w plikach systemowych. W nim jest jeszcze katalog html. Próbowałem plik index.php włożyć i do www i do html. Nie da się. System blokuje. Obsługuje tylko pliki html. Nie mogę także wejść na phpmyadmin bo pojawia się błąd. O co chodzi?
komentarz 13 grudnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Nie da się ponieważ... znów to samo bezpieczeństwo. Ty masz swoje katalogi i administrator systemu ma swoje katalogi do których Ty jako użytkownik nie masz mieć dostępu ;)

Jest na to kilka sposobów. Te bardziej prawidłowe są trudniejsze. Można w pliku konfiguracyjnym apacha ustawić serwery wirtualne gdzieś w Twoim katalogu domowym. Ale to ktoś od apacha niech się wypowie bo ja używam lighttpd.

Sposób łatwiejszy ale mniej elegancki to po prostu kopiować pliki do katalogu systemowego z uprawnieniami roota. Czyli w konsoli wpisujesz sudo i nazwa swojego menedżera plików.
komentarz 13 grudnia 2017 przez noel1402 Użytkownik (630 p.)
Dzięki!

Niezbyt rozumiem tylko to z menedżerem plików. Jak on się nazywa w Linuxie Lubuntu lub jak to sprawdzić?
komentarz 13 grudnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Menadżer plików w Lubuntu to chyba pcmanfm. To wywołujesz go z konsoli poprzez

sudo pcmanfm

i masz uprawnienia roota
0 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Cześć trochę chaotycznie pytania zadałeś :)

No bo plik index.php i katalogi a tu ni stąd ni zowąd pytanie o partycjonowanie.Nie szkodzi.

Skoro udało Ci się zainstalować Lubunu to myślę że zrobiłes to prawidłowo.

Co do localhosta.

Będziesz musiał zainteresować się instalacją LEMP lub LAMP na Ubuntu(Debianie)

Temat do opisania jest dosyć obszerny.

1-Linuksa masz,często wymaga doinstalowania pakietów np. wspomniany g++.Podczas instalacji pakietów czytaj informacje typu, pakiety polecane,sugerowane bo to się przydaje.

2-Zainteresuj się instalacją i konfiguracją ngix,php7.0,oraz Mariadb.

Tak w wielkim skrócie.Bo temat jest naprawdę rozległy.

Zajrzyj też tu,powinno Cię naprowadzić https://linuxconfig.org/how-to-configure-lemp-server-on-debian-9-stretch-linux.
komentarz 13 grudnia 2017 przez noel1402 Użytkownik (630 p.)
Dzięki!

Wytłumaczyłbyś mi dokładniej o co chodzi z tymi wszystkimi serwerami. Angielski u mnie jest narazie podstawowy dlatego pojedyncze rzeczy w nim sprawdzę, lecz całego tutoriala nie ogarnę.

Znasz jakieś polskie tutoriale Linuxa? No takie od podstaw do zaawansowanej administracji systemem?
komentarz 13 grudnia 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
edycja 13 grudnia 2017 przez marko
Korzystałem tylko z materiałów dostępnych w necie.Teksty tłumaczę sobie w przeglądarce(jeśli zachodzi taka konieczność)

Głównie czytam/łem składnię poleceń do wykonania w systemie Debian(Twój nowo zainstalowany system ma taka sama składnię)

Krótko jest tak.

Po zainstalowaniu systemu doinstalowuję(z przyzwyczajenia chyba)

uname -r apt install linux-headers-i to co pokazało uname -r

potem apt install gcc g++ make git curl libncurses-dev mc itd.

Potem "bawię się" apt-install nginx oraz jego konfiguracją

plik w /etc/nginx/sites-available/default

szukam sobie linijki z wpisem

root  /var/www/html; i ją zakomentowuję.

wpisuję sobieswój katalog root np.

root /home/marko/mytestwww;

pod ta linią masz też następną.Z takim wpisem

index index.html index.htm index.nginx-debian html;

Do tej lini dopisz jeszcze index.php (jest wskazówka w komentarzu )

linia zaczynająca się od,wybrałem tak (zwróć uwagę na znaki komentarza bo niektóre należy usunąć)

location ~\.php${

include snippets/fastcgi-php.conf;

fastcgi_pass 127.0.0.1:9000;

należ usunąć też komentarze w linii zaczynającej się tak

location~/ \.ht {

deny all;

}

Nie zapomnaj zapisywać zmian w plikach.A jeśli zaczynasz zabawę rób sobie kopię plików w których dokonujesz zmian.Bo jak się pogubisz..to się zniechęcisz ;)

W katalogu domowym czyli /home/marko tworzę katalog wspomniany wcześniej mytestwww bo? w pliku konfiguracyjnym nginx tak wskazałem (linijka root,pamiętasz) No i nadaję uprawnienia odczyt zapis itd.

w  tym katalogu będa znajdowac się w przyszłośći pliki o które pytałeś a które w nim stworzysz (index.php,style.css itd.)

Póżniej instaluję php7-fpm oraz inne php7 (dla wygody instaluję wszystkie a odnajduję je,albo przez synaptic(wygodny) albo przez  w konsoli piszę apt-cache search php7.0.

Póżniej należy skonfigurować plik php7-fpm

Muszę kończyć,przepraszam.Ten nieco chaotyczny opis ma być tylko wskazówką,idź tym tropem.Liczę też że koledzy coś dopiszą :)W każdym bądź razie mój serwer na localhoście pracuje i ma się dobrze.Do nauki w sam raz :)
komentarz 13 grudnia 2017 przez noel1402 Użytkownik (630 p.)
A po co to doinstalowywać?

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak nadać menedżerowi plików uprawnienia administratora?
komentarz 14 grudnia 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

Cześć.

Ja korzystam z Midnight Commander.

Wywołuję go w konsoli.

sudo mc lub

su -

hasło roota

mc

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 68 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 234 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 356 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Pawel82 Użytkownik (740 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...