• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proste gry do tworzenia w JS

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
3,325 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2017 w JavaScript przez Keromi Nowicjusz (120 p.)
Witam,

Uczę się już trochę języka JS, ale idzie mi to mozolnie z przerwami, ale w każdym badz razie daję sobie radę.

Mam pytanie do was : Jakie proste gierki można zrobić w JS będąc już zaznajomionym w tym języku ?

Chce się trochę pouczyć przy okazji robieniu tych gierek i poprawić woja wiedzę w tym języku. Macie jakieś pomysły ?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2017 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)

Myślę że seria JavaScript 30 będzie idealna.

komentarz 12 grudnia 2017 przez Keromi Nowicjusz (120 p.)
Wydaje mi się że to będzie fajnie spędzony czas przy tym kursie.
+2 głosów
odpowiedź 11 grudnia 2017 przez Jackobs Bywalec (2,430 p.)
1 Memory, poker

2 Pong,Snake,Tetris

3.Tank 1990,Mario

4.Gra 3-d.

Ja jestem na chwilę obecną pomiędzy punktem 2, a 3.

Pozdrawiam
komentarz 12 grudnia 2017 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Dopisałbym do tej listy jeszcze takie klasyki jak kółko i krzyżyk oraz gra w statki :). Można też dodać coś w stylu Space Invaders oraz maze game :)
+1 głos
odpowiedź 11 grudnia 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Na początek możesz zrobić jakiegoś grywalnego clickera, z zapamiętywaniem stanu i innymi bajerami :) Całkiem sporo możesz się nauczyć na tak prostej gierce, a w dalszych projektach ogranicza Ciebie tylko wyobraźnia i ciężko coś konkretnego zaproponować. Jeżeli interesujesz się gamedevem to warto poznać też kilka silników do gierek, które mogą się przydać przy większych projektach (np. Phaser)
komentarz 12 grudnia 2017 przez Keromi Nowicjusz (120 p.)
Zaczołem już robić taki clicker, który pobiera dane z bazy, przemienia zmienne z php na zmienne w js, a potem zapisuje je do bazy danych.
komentarz 12 grudnia 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Jak skończysz to podeślij link. Z chęcią pogram :)
komentarz 12 grudnia 2017 przez Keromi Nowicjusz (120 p.)
To możesz sobie trochę poczekać, ale mogę ci wysłać inną zrobioną gierkę prawie w pełni prze ze mnie. Tutaj masz link : http://ti.fulara.com/~roberth/Gra2d/  Czasem serwer nie działa i wejdziesz na tę stronę. Nie działa w pełni tak jak miała działać.
+1 głos
odpowiedź 12 grudnia 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)

Jak dojdziesz już do jakiegoś poziomu to możesz spróbować napisać coś takiego: http://obliczeniowo.com.pl/659

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 631 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2016 w C i C++ przez Regolin542 Użytkownik (990 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 298 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2021 w JavaScript przez DzikieHarce Użytkownik (690 p.)
+4 głosów
0 odpowiedzi 128 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2023 w Nasze projekty przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,080 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...