• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie mogę rozwiązać zadania

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
592 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2017 w C i C++ przez Pleylnox Nowicjusz (190 p.)



 

Napisz program w języku C++, który odczyta długości 3 boków trójkąta a,b,c, a następnie wyliczy i wyświetli z dokładnością do 2 cyfr po przecinku pole trójkąta równobocznego o boku równym wysokości trójkąta abc, gdy podstawą będzie bok a.

Dane: a = 4, b = 6, c = 5

 







#include<iostream>
#include <iomanip>
#include <cmath>
using namespace std;
int a=4,b=6,c=5,wynik,stopien,liczba;
int main()
{
float liczba, stopien;     
cout << "Wprowadz liczbe: ";    
cin >> liczba;    
cout << "Wprowadz stopien pierwiastka: ";   
cin >> stopien;
wynik =  ((a*a)*sqrt 3)/4 ; 
cout << wynik ; 
}
return 0;
} 

 

uczę się dopiero 2 miesiąc a nie wiem jak to zrobić ... a potrzebuje mieć to na jutro. I proszę nie dawać zbędnych komentarzy typu - ale banalne - itd . Z góry dziękuje.

komentarz 10 grudnia 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Nazwa tematu boli.
komentarz 10 grudnia 2017 przez Pleylnox Nowicjusz (190 p.)
jestem nowy i nie miałem bladego pojęcia jak inaczej to nazwać

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
1. Złych wzorów używasz.

2. Zmienne muszą mieć unikalne nazwy. Nie wiem, czy Ci twój kompilator pozwolił na stworzenie int stopień i float stopień.

3. Po co Ci stopień? Czym on w ogóle jest?

4. Wpisz w Google "wyświetlanie 2 liczb po przecinku c++" albo "print 2 decimal places c++" czy coś w ten deseń

5. Sqrt to jest funkcja, a przy wywolywaniu funkcji używasz "()" gdzie w nawiasach podajesz parametry.

6. Nie używaj zmiennych globalnych, tam gdzie nie trzeba.

7. Pole trójkąta oblicz z wzoru Herona. A potem mając pole, wyznacz wysokość z wzoru ah/2. Następnie możesz obliczyć pole trójkąta rownobocznego o boku równym wysokości.
komentarz 10 grudnia 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Dobra. Pozwól, że ja to obliczę:

połowa_Obwodu = (4+6+5)/2  = 7,5

Pole = sqrt(7,5*(7,5-4)*(7,5-5)*(7,5-6)) = 9,9215 w przybliżeniu

Wysokość = (2*9,9215)/4 = 4,9607 w przybliżeniu

pole_tr_rownobocznego = 4,9607*4,9607*1.73205/4=10,65585 w przybliżeniu

Wyszło dobrze?
1
komentarz 10 grudnia 2017 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
zmien   a,b,c na float
komentarz 10 grudnia 2017 przez Pleylnox Nowicjusz (190 p.)
tak i jednak na telefonie zrobiłem błąd co nie zmienia faktu ,że program liczy 4.55 a nie 10.65 i według mnie to dlatego ,że jak wziąłem samo

p= (a+b+c) / 2 ;

cout << p ;

to zamiast dać 7.5 wynik jest 7
komentarz 10 grudnia 2017 przez Pleylnox Nowicjusz (190 p.)
super dobrze wyszło <3
komentarz 10 grudnia 2017 przez Pleylnox Nowicjusz (190 p.)
Jeszcze raz przepraszam za kłopot ale się dopiero ucze. Dziękuje bardzo  ^^ miłego dnia ;D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,400 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 527 wizyt
pytanie zadane 13 października 2020 w C i C++ przez Niepokonana7999 Bywalec (2,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,003 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2019 w C i C++ przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...