• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sortowanie bąbelkowe - mój algorytm

0 głosów
94 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2017 w C i C++ przez adambdx7 Początkujący (260 p.)

Witam. Proszę o ocenę sortowanie bąbelkowego w moim wykonaniu. Czy jest w nim coś rażącego, wymagającego zmiany? Za dużo kodu etc?

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    int n, i, j,m;
    int temp;
    printf("Ile elementow chcesz wprowadzic?\n");
    scanf("%d",&n);
    int tab[n];
    printf("Wprowadz elementy: \n");
    for(i=0; i<n; i++)
        scanf("%d",&tab[i]);
    for(i=1; i<n; i++)
    {
        for(j=0; j<n; j++)
        {
            if(tab[j]>tab[j+1])
            {
                temp=tab[j+1];
                tab[j+1]=tab[j];
                tab[j]=temp;
            }
        }
    }
    for(m=0; m<n; m++)
        printf("%d ",tab[m]);
    return 0;
}

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 10 grudnia 2017 przez NieGrzegorz Użytkownik (500 p.)
wybrane 18 stycznia przez adambdx7
 
Najlepsza
Możesz wziąć pod uwagę jeszcze to, że po każdym przebiegu zewnętrznej pętli będziesz miał już największy element na końcu listy, więc nie musisz za każdym razem robić n porównań, tylko z każdą iteracją o jedno mniej. I drugi przypadek, który mógłbyś wziąć pod uwagę to ten, w którym tablica jest już posortowana albo zostanie posortowana przed wykonaniem wszystkich przebiegów pętli. Powinieneś wtedy przerwać sortowanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 87 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2017 w C i C++ przez Oskar Gramsz Początkujący (250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 80 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2016 w C i C++ przez silnyjakzubr Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 158 wizyt
pytanie zadane 20 września 2017 w C i C++ przez qlucha Obywatel (1,290 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

45,873 zapytań

86,345 odpowiedzi

172,632 komentarzy

22,284 pasjonatów

Przeglądających: 113
Pasjonatów: 5 Gości: 108

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...