• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JQuery vs JS

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,283 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2017 w JavaScript przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Witam,

niedawno zacząłem z językiem JS, coś już tam umiem, ale natknąłem się na jQuery, w którym pisze mi się dużo lepiej niż w czystym JS , ponieważ pisze się sporo mniej, co zaoszczędza nam mnóstwo czasu i jest bardziej wyraźniejszy kod. Moje pytanie brzmi czy lepiej znać bardzo dobrze jQuery czy bardzo dobrze JS, prosiłbym oczywiście poprzeć swoje wypowiedzi sensownymi argumentami. Jak wygląda to w pracy? Pisze się częściej w JS, czy używa się  jQuery, żeby zaoszczędzić czas? Jaki jest sens pisania: button.addEventListener("click" [...] , skoro można napisać $("button").click [...]?

Oczywiście potraktujcie to jako pytanie osoby początkującej w tym języku.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
komentarz 9 grudnia 2017 przez Mikołaj Kawczynski Dyskutant (9,160 p.)
jQ to biblioteka do JS więc powinno się bardzo dobrze znać JS zanim się zabierze za jQ. Pisanie w JS będzie zawsze lepsze niż w JQ, ponieważ nie masz do pobrania całej dojść sporej biblioteki oraz dedykowane metody/funkcje zawsze są wydajniejsze niż uniwersalne. Oczywiście jQ ma swoje zalety zapewnia sporą kompatybilność. Natomiast jeśli piszesz iż kod jest dla Ciebie mało czytelny to znaczy że Ty nie piszesz zapewne obiektowo a nie czyste JS jest złe. Reasumując musisz moim zdaniem powinno się umieć oba najpierw uczysz się JS na bardzo wysoki poziom a potem jQ na ten sam poziom.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
JS. Co tu jest do argumentowania? W ogóle nie rozumiem sensu uczenia się jakiejkolwiek biblioteki/frameworka bez zrozumienia mechanizmów działania czystego języka.
0 głosów
odpowiedź 9 grudnia 2017 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Żeby zrozumieć, jak działa jQuery, wypada mieć wiedzę z zakresu podstaw JS, DOM, ale także – CSS czy wydajności. Inaczej może i będzie się w stanie używać jQuery, ale w sposób nieoptymalny.

Obecnie zresztą odchodzi się od jQuery na rzecz innych bibliotek i frameworków. Dzisiejsze aplikacje internetowe rozrosły się już tak mocno, że potrzeba wyższych poziomów abstrakcji, takich jak Angular czy React.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 535 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2018 w JavaScript przez Łucja Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 228 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w JavaScript przez jvrekk Użytkownik (970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 295 wizyt
pytanie zadane 22 października 2022 w JavaScript przez VBService Ekspert (251,210 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...