• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs JS opłaca się?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,790 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2017 w JavaScript przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Witam,

mam pytanie odnośnie strony: http://kursjs.pl/ , czy warto uczyć się z niej, pytam bo wpisy mają z kilku lat temu, a jak wiemy język programowania zmienia się dynamicznie.

Warto przerobić tą lekcje: http://kursjs.pl/kurs/gry/memory/memory.php , pytam ponieważ zacząłem to robić, a widzę, że zmienne po polsku są, a czym niżej tym trudniej, a nie chcę nauczyć się złych praktyk?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

Jeśli chodzi o nazwy zmiennych (czy nazwy klas) to faktycznie dał tam ciała :/ Od razu lepiej pisać po angielsku.

iii dopiero teraz zauważyłam, że tam i jQuery jest, a Ty chcesz się po prostu JavaScript nauczyć? Bo jeśli tak to mogę Ci polecić kanał Samuraj Programowania na yt i ta playlista https://www.youtube.com/watch?v=JFDScHg6Dws&list=PLTs20Q-BTEMPRSzhrlAuu7yus1BuOLVrS.

A jeśli chodzi o DOM to polecam The Net Ninja https://www.youtube.com/watch?v=FIORjGvT0kk&list=PL4cUxeGkcC9gfoKa5la9dsdCNpuey2s-V

Obydwa są całkiem nowe, więc nie powinno być tak źle ;)

komentarz 8 grudnia 2017 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Samuraj programowania bardzo spoko, przerobiłem już jego kurs, jQuery mi nie przeszkadza, tylko chodzi mi czy te rzeczy zawarte na kursjs są aktualne czy szkoda tracić czasu i nauczyć się złych praktyk.
komentarz 8 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

Hmm to aż tak tamtego kursu nie przerabiałam ;)

Na pewno The Net Ninja nie uczy złych praktyk, więc możesz śmiało przerobić jego kursy i później powinineś sam stworzyć takie Memory :P

Może w takim razie ktoś inny Ci doradzi, co do tego kursu, który podałeś.

0 głosów
odpowiedź 8 grudnia 2017 przez Rash Użytkownik (620 p.)

Wczoraj przerobiłem tematy do: "DOM". Założyłem również temat, który w jakimś stopniu jest pokrewny z Twoim. 

https://forum.pasja-informatyki.pl/309348/javascript-aktualnosc-ksiazek

Zacznę może od tego, że wiele fundamentalnych rzeczy z sekcji: "Podstawy" na kursjs.pl były dla mnie niezrozumiałe. Autor prezentuje kod, który omawiany jest tylko częściowo. Dla przykładu: 

function tableMax(arr) {
    var max = arr[0];
    for (var i=1; i<arr.length; i++) {
        max = (arr[i] > max)? arr[i] : max;
    }
    return max;
}

function tableMin(arr) {
    var min = arr[0];
    for (var i=1; i<arr.length; i++) {
        min = (arr[i] < min)? arr[i] : min;
    }
    return min;
}

Jako osoba początkująca nie byłem zaszczuty, bo wiele rzeczy zrozumiałem (szczególnie: "Tablice"), ale w tym momencie działanie samych pętli to dla mnie abstrakcja. 

Prawdopodobnie nie wrócę już do tego kursu. Nie każdy kod również działał w mojej przeglądarce, nie mam pojęcia, z czego to wynikało. 

komentarz 8 grudnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Sama nazwa funkcji mówi co robi kod i jakichś wielkich czarów w nim nie ma, więc problemów ze zrozumieniem być nie powinno. I od czego są jeszcze inne kursy? Poleganie tylko na jednym źródle wiedzy to też spory błąd ;]
1
komentarz 11 grudnia 2019 przez kartofelek007 Nowicjusz (100 p.)

@Rash, 
Z tej strony autor.


Przez ostatnie 2 lata mocno pozmieniałem w kurie wiele działów. Przepisałem te początkowe, dodałem nowe, a i gdy piszę te słowa szykuję nowe aktualizacje (najnowsza to przepisanie na nowo całego działu o obiektach i przerobienie działu o nowym javascript).

Także się trochę zmieniło i jeżeli starszy siły to będzie się zmieniać. Jedynie zostały stare opinie w internecie. Te z wykopu olewam bo to już dawno stał się rynsztok. Ale tutaj chciałem wyjaśnić.

Nawet jeżeli nie chcesz korzystać z kursjs.pl, spróbuj zmierzyć się z zadaniami które są dostępne pod każdym z działów. 
Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 847 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2018 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 593 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...