• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaScript - aktualność książek

Object Storage Arubacloud
0 głosów
378 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2017 w JavaScript przez Rash Użytkownik (620 p.)

Moja przygoda z kodowaniem stron trwa już od trzech miesięcy, wreszcie czuję się na siłach, żeby zrobić kolejny krok naprzód i zaznajomić się z JavaScriptem. Przeglądałem tutejsze tematy w kwestii polecanych książek do nauki JS, aczkolwiek nigdzie nie znalazłem informacji, czy niektóre pozycje z nich są jeszcze aktualne. Przechodząc do meritum — interesuję się następującymi pozycjami:

1. "ZROZUMIEĆ JAVASCRIPT. WPROWADZENIE DO PROGRAMOWANIA"

2. "Programowanie w JavaScript. Rusz głową"!

3. "JAVASCRIPT I JQUERY. INTERAKTYWNE STRONY WWW DLA KAŻDEGO"


O powyższych książkach znalazłem wiele miłych komentarzy, ale prosiłbym kogoś bardziej doświadczonego, o jakąkolwiek podpowiedź, jeśli chodzi o treść oraz jej aktualność, która w tych tytułach się znajduje. 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
http://exploringjs.com/

tu masz opisane aktualne wersje, czyli również ES7 i ES8 (ES6 już nie jest taką nowością...).

Do tego seria Tajniki JavaScript w wersji PL lub EN (tutaj jest za darmo na githubie).
+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
  1. Nie czytałam, więc się nie wypowiem.
  2. Przerabiałam, ale jakoś nie przypadła mi do gustu. Jeśli masz zamiar kupić ją za 97zł (taka cena w Helionie) to już lepiej zgłoś się do mnie, pójdziemy na kawę i podstaw Cię nauczę laugh
  3. Również przerabiałam, ale jak już trochę JS poznałam szperając po internecie iiii trochę nudna. Czystego JS jest tam naprawdę mało, głównie jQuery i jQuery UI.

Ogólnie skoro nie miałeś do czynienia z tym językiem wcześniej to polecam http://kursjs.pl/, ewentualnie odpal sobie jakieś filmiki na yt na temat JS. Samuraj Programowania(pl) ma o ile dobrze kojarzę, ale ja bardzo lubię The Ninja Net(en) - krótkie filmiki, łatwym językiem tłumaczone i raczej dobrych praktyk uczy :P

Te rzeczy będziesz miał za darmo, obczaisz o co chodzi i jak będziesz chciał się mocniej wkręcić w temat to również za darmo masz serię https://github.com/getify/You-Dont-Know-JS. Ewentualnie kup sobie polskie wersje. Na pewno lepiej wyjdziesz na tej serii książek niż na którejś z tych wymienionych u Ciebie ;)

komentarz 7 grudnia 2017 przez Rash Użytkownik (620 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Ja w tym momencie nie mam żadnego pojęcia o JS, dlatego muszę od czegoś zacząć. Abstrahując od wartości merytorycznej danej książki o JS, zastanawiałem się po prostu, jak bardzo te książki się dezaktualizują na przestrzeni kilku lat.
komentarz 7 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Generalnie raczej powinno się unikać książek dotyczących nauki danego języka (bez względu na to czy jest to JS, czy C++, czy cokolwiek innego). Warto mieć raczej takie dotyczące pisania czystego kodu, dobrych praktyk itd.

Jeśli chcesz wydawać pieniądze i sam sprawdzać, czy warto to nikt Ci nie zabroni ;)
Według mnie nie ma sensu kupować tych ksiażek akurat, ale może ktoś jeszcze się wypowie.
komentarz 7 grudnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

to już lepiej zgłoś się do mnie, pójdziemy na kawę i podstaw Cię nauczę laugh

Jestem pierwszy w kolejce devil 

komentarz 7 grudnia 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Ja też potrzebuję pomocy z JSem devil

komentarz 7 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

hahah proszę się tu grzecznie zachowywać :D

Każdy dostanie tego, czego chce devil

komentarz 7 grudnia 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Trzeci, ale wciąż na podium kolejki! :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 175 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2016 w C# przez Shuhari Bywalec (2,060 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 2,294 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez maro Początkujący (270 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 258 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...