• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prośba o dobrą radę - Nauka CSS HTML JAVA BOOTSTRAP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
825 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2017 w C i C++ przez pebrzosky Obywatel (1,160 p.)
edycja 7 grudnia 2017 przez pebrzosky
Cześć :)

Mam do was pytanie. Od jakiegoś czasu uczę się programowania. Wydaję mi się że posiadam już podstawy HTML + CSS. Często jednak korzystam z Bootstrapa, wydaje mi się że jeszcze wielu rzeczy które oferuje bootstrap nie potrafiłbym wykonać w czystym CSS.

1.Chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda przy pracy frontendowca lub przy stażu na który chciałbym się wybrać. Czy jest sens aż takiego nacisku na naukę CSS, skoro są frameworki które oferują gotowe klasy, które mogę i tak przerobic w dowolny sposób? Czy jest z góry narzucona jakaś technika czy raczej dowolność?

2. Co jest bardziej preferowane co wy bardziej preferujecie. Flexboxa, Grida z CSS czy Grida bootstrapowego?

3.I kolejne pytanie co dalej? Kolejnym krokiem moim zdaniem jest nauka Javy. Od czego powinienem zacząć?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
  1. Ja jestem tego znania, że najpierw powinieneś wiedzieć, jak coś wykonać w swoim CSS, a dopiero później ułatwiać sobie pracę Bootstrapem.
    Zaczęłam teraz pomagać koleżance, która już potrafi tworzyć stronki, ale okazało się, że nie radzi sobie z prostą stroną, gdy nie może używać Bootstrapa. Jak dla mnie to trochę lyyypa :P 
  2. Grid fajnie pasuje do niektórych galerii. Ja akurat głównie korzystam z flexboxa i on daje sobie super radę.
  3. Java czy JavaScript? Bo jak frontend to chyba jednak JavaScript ;) doucz się jeszcze HTML i CSS i zaczynaj JS, ale też nie pchaj się od razu w jQuery tylko sobie ten "czysty" język dopieść :D

Zawsze możesz pokazać jakąś stronkę tutaj na forum, kod ocenimy i okaże się przy okazji na jakim poziomie jesteś ;)
 

PS. nie ta kategoria....

0 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
1. Nie ma sensu porywania się za frameworki jak się nie zna czystego języka. Później dochodzi do tego, że ktoś nie potrafi napisać bez Bootstrapa prostej, responsywnej stronki od ręki. Z CSS to akurat jeszcze pół biedy. Znacznie gorzej jest jak ktoś bez podstaw JS zacznie się brać za frameworki typu Angular czy React. Jednak nie zmienia to faktu, że wypada jednak coś umieć żeby w razie czego wiedzieć co edytować i gdzie, a nie bezmyślnie kopiować ze stacka z nadzieją, że "może się uda".

2. Zależy od projektu. Jak trzeba coś na szybko robić i klient jest takiego rodzaju, że go nie interesuje jak jest zrobione, tylko żeby było działające, to korzystam z jakiegoś grida. W innym przypadku flexbox.

3. Czysty JS.
komentarz 7 grudnia 2017 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Framework niszczy kod. Dobrze robi ale ciężko to potem poprawić, zmienić.
–1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
1. Nigdy nie pracowałem jako front-endowiec jednak na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń stwierdzam, że bootstrap nie jest do niczego potrzebny. Dzięki takim narzędziom jak grid, flexbox i media queries radzę sobie bez problemu z RWD.

Kiedyś w środku projektu wstawiłem bootstrap'a i strona się pomieszała bo okazało się, że były tam style przypisane do tagów html.

Co do pracy to w ogłoszeniach zdecydowanie wymagają tego.

2.Zależy do czego.

3.A nie lepiej JS?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 364 wizyt
+6 głosów
0 odpowiedzi 161 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2020 w HTML i CSS przez jaqb Początkujący (430 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...