• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SPOJ obżartuchy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
231 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2017 w SPOJ przez Kamil Miętkiewicz Użytkownik (630 p.)
zmienione kategorie 5 grudnia 2017

Witam. Mam mały problem z zadaniem obżartuchy. Otóż dla różnych zmiennych wychodzą mi różne wyniki

int czas;
for (int i=1 ; i<=osoby; i++)
{
cin>>czas;
ciastka=ciastka+(24*3600)/czas;
}

Gdy zmienna czas jest zmienna typu float, a nie int wynik całego zadania wychodzi mi np 7 zamiast 8. Dlaczego skoro czas który wprowadzam i tak jest liczbą całkowitą?

shead: zmieniłem kategorie na poprawną 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2017 przez smg Użytkownik (760 p.)
wybrane 5 grudnia 2017 przez Kamil Miętkiewicz

Najlepsza
Czas może i jest liczbą całkowitą, ale wynik z dzielenia nie jest.
komentarz 5 grudnia 2017 przez Kamil Miętkiewicz Użytkownik (630 p.)
Ale wynik dzielenia (ciastka) jest zapisany jako zmienna typu float. Mam rozumieć że jeśli różnica jest zmienna typu float, a dzielna lub dzielnik jest intem to wynik i tak zawsze będzie liczbą całkowitą?
komentarz 5 grudnia 2017 przez smg Użytkownik (760 p.)
Nie, źle Ci jednak poradziłem. Wydaje mi się, że problem polega na tym, że przy takim bezpośrednio wykonanym mnożeniu w kodzie wynik tego mnożenia jest liczbą całkowitą więc kompilator przypisuje jej typ int. Gdybyś zapisał:

float zmienna=24*3600;

a następnie podstawił do równania:

ciastka=ciastka+(zmienna)/czas;

To wynik będzie prawidłowy. Chodzi o to, że dzieląc dwie liczby typu int przez siebie zawsze otrzymasz wynik jako int.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 312 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2017 w SPOJ przez PanJaqb Początkujący (360 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 637 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2018 w SPOJ przez Bloom55 Użytkownik (660 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2018 w SPOJ przez Fernokip Nowicjusz (180 p.)

92,980 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,189 komentarzy

62,307 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...