• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język wybrać?

Cloud VPS
+1 głos
1,551 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2017 w Inne języki przez Deleteuser Użytkownik (500 p.)
Witam serdecznie. Zamierzam szkolić się jako programista. Chciałbym wybrać język, który jest nowoczesny, prosty i bardzo praktyczny. Zainteresowałem się Pythonem 3, aczkolwiek nie mam zielonego pojęcia jak to w ogóle działa w praktyce i z czym się je. Warto? Jeśli tak, to od jakiej sekcji poradników zacząć i jak przeskakiwać z poziomu na poziom? Bardzo trudno mi się w tym wszystkim odnaleźć i potrzebuję jakiegoś ukierunkowania. A może lepiej wybrać inny język?

Z góry dzięki za pomoc i propozycję i pozdrawiam.
2
komentarz 4 grudnia 2017 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Jakiś język w pełni obiektowy. Za c++ to się nawet nie bierz... Szkoda czasu. Polecam Javę lub C# na początek. Jest bardzo dużo materiałów do nauki. Co za tymi języki idzie będziesz musiał się nauczyć SQL'a i zarządzania bazami. Jak dla mnie same plusy. W procedurze już nikt nie pisze także jak ktoś wyjedzie tutaj z Pascalem albo C++ to zlej bo się zniechęcisz.
komentarz 5 grudnia 2017 przez Comandeer Guru (607,100 p.)
A czemu programowanie = obiektówka? Od dobrych kilku lat mamy także potężne i dojrzałe języki funkcyjne (Erlang, Haskell…).

4 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,630 p.)
Dyskusja na temat tego, jaki język programowania na początek jest najlepszy, nie ma sensu. Przerób jakiś kurs Pythona 3, np od TheNewBoston i zobacz, czy Ci pasuje :)
+1 głos
odpowiedź 4 grudnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Java lub/i C#. Java jest statystycznie lepiej płatna. Co do zakresu wiedzy to raczej powinieneś umieć Networking, bazy danych. Ponadto to zależy od miejsca pracy.
0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Ja już bym się trzymał Pythona 3, na tiobe jest już na czwartej pozycji. Jest tak samo prosty jak PHP i na start idealny. C# i Java są dość trudne, bardzo rozbudowane wraz z frameworkami. A Python w połączeniu z Django jest bardzo prosty.
–3 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2017 przez jveaster Początkujący (440 p.)
edycja 4 grudnia 2017 przez jveaster
Powiem krótko - C#. Python jest również prosty, ale nie aż tak praktyczny. Wiele zależy też od tego jakie aplikacje chcesz robić.
1
komentarz 4 grudnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Python ma swoje ograniczenia, podobnie jak Java czy C# i nawet podobnie jak C++. To wszystko zależy od typu pracy jaką twój program ma wykonywać. Podaj nieco więcej konkretów np.: Co chciałbyś zrobić - to pozwoli nam lepiej pomóc, jaki język powinieneś wybrać. Pamiętaj, że decyzja należy od ciebie.

the-danger - nie rzucaj się bez powodów. Każdy ma prawo do wyrażania zdania. Assembler jest szybki, ale jak również piekelnie trudny. C++ ma niewiele rzeczy wbudowanych, co wymusza albo pisanie od zera, lub szukanie bibliotek.

Osobiście polecam C#.
komentarz 4 grudnia 2017 przez jveaster Początkujący (440 p.)

Dla każdego co innego. Jeżeli już musi być Python - polecam https://python.swaroopch.com, ale jeżeli kolejny potencjalny informatyk straci zainteresowanie swoją pasją to nie biorę za to odpowiedzialności wink. Tak btw. to C++ mnie nie zniechęcił.

komentarz 4 grudnia 2017 przez Deleteuser Użytkownik (500 p.)
Chciałbym programować w jakimś języku, który będzie odbierany przez większą skalę odbiorców. Myślę nad językami webowymi może, głównie interesuje mnie pisanie jakiś skryptów/panelów zarządzania, sam design strony chyba odpada, bo nie czuję w tym weny twórczej, a bardziej pod kątem mechaniki. Lubię, gdy efekt jest widoczny dla oka.
komentarz 4 grudnia 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
No to PHP, Ruby, Python
komentarz 6 grudnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Jak również Java i ASP.NET -> C# nadają się do backendu. Porozglądaj się np.: co jest lepiej opłacane oraz jeśli jesteś początkującym to zapoznaj się z poziomem truności.

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...