• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHPMailer - Błąd przy wysyłaniu mail'a

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,125 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2017 w PHP przez makoszet Początkujący (360 p.)

 

Cześć wszystkim. Zainstalowałem PHPMailer'a poprzez cmd tak jak napisali na stronie: https://github.com/PHPMailer/PHPMailer

Po czym przekleiłem sobie ich kod z example i spróbowałem to odpalić.

~Podczas tej próby pola były wypełnione prawidłowymi danymi (account, password etc.)


<?php

use PHPMailer\PHPMailer\PHPMailer;
use PHPMailer\PHPMailer\Exception;

//Load composer's autoloader
require 'vendor/autoload.php';

$mail = new PHPMailer(true);                            
try {
    //Server settings
    $mail->SMTPDebug = 2;                                
    $mail->isSMTP();                                      
    $mail->Host = 'smtp.gmail.com';  
    $mail->SMTPAuth = true;                             
    $mail->Username = 'mail@gmail.com';                
    $mail->Password = 'password';                           
    $mail->SMTPSecure = 'tls';                          
    $mail->Port = 587;                                    

    //Recipients
    $mail->setFrom('mail@gmail.com', 'MDG');
    $mail->addAddress('mail@gmail.com', 'MT');    
    
    //Content
    $mail->isHTML(true);                             
    $mail->Subject = 'Here is the subject';
    $mail->Body    = 'This is the HTML message body <b>in bold!</b>';

    $mail->send();
    echo 'Message has been sent';
} catch (Exception $e) {
    echo 'Message could not be sent.';
    echo 'Mailer Error: ' . $mail->ErrorInfo;
}
?>
i na końcu wyskakują mi takie oto cuda:

2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 220 smtp.gmail.com ESMTP g82sm2923128ljg.57 - gsmtp
2017-12-04 15:56:06 CLIENT -> SERVER: EHLO localhost
2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 250-smtp.gmail.com at your service, [2a02:a318:c140:ed80:85cc:6882:e71e:c063]250-SIZE 35882577250-8BITMIME250-STARTTLS250-ENHANCEDSTATUSCODES250-PIPELINING250-CHUNKING250 SMTPUTF8
2017-12-04 15:56:06 CLIENT -> SERVER: STARTTLS
2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 220 2.0.0 Ready to start TLS
2017-12-04 15:56:06 CLIENT -> SERVER: EHLO localhost
2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 250-smtp.gmail.com at your service, [2a02:a318:c140:ed80:85cc:6882:e71e:c063]250-SIZE 35882577250-8BITMIME250-AUTH LOGIN PLAIN XOAUTH2 PLAIN-CLIENTTOKEN OAUTHBEARER XOAUTH250-ENHANCEDSTATUSCODES250-PIPELINING250-CHUNKING250 SMTPUTF8
2017-12-04 15:56:06 CLIENT -> SERVER: AUTH LOGIN
2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 334 VXNlcm5hbWU6
2017-12-04 15:56:06 CLIENT -> SERVER: <credentials hidden>
2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 334 UGFzc3dvcmQ6
2017-12-04 15:56:06 CLIENT -> SERVER: <credentials hidden>
2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 534-5.7.14 <https://accounts.google.com/signin/continue?sarp=1&scc=1&plt=AKgnsbva534-5.7.14 TI3x5OWgzx0rGwwiNUvOPz9Zm2FaqsXePMDiNuIqADCzg0Ux0xW1ENr2LOlC4sOwR0Cug-534-5.7.14 0buAygq6zqCZqReDuYjDLrDLKyLWfhNBMxxaRdgl-KOA5iIwh0bEcEaeFcW5uZTRKGzSjY534-5.7.14 Y-EdLNvxbp4GOHS334r5QGBYHKl5g96EdhCxzyqd_B760ry8D8XNFoKbiMa4SUIPhJQqCq534-5.7.14 e0d281SymjxMiLR9IEwd5A6s4rhq8> Please log in via your web browser and534-5.7.14 then try again.534-5.7.14 Learn more at534 5.7.14 https://support.google.com/mail/answer/78754 g82sm2923128ljg.57 - gsmtp
2017-12-04 15:56:06 SMTP ERROR: Password command failed: 534-5.7.14 <https://accounts.google.com/signin/continue?sarp=1&scc=1&plt=AKgnsbva534-5.7.14 TI3x5OWgzx0rGwwiNUvOPz9Zm2FaqsXePMDiNuIqADCzg0Ux0xW1ENr2LOlC4sOwR0Cug-534-5.7.14 0buAygq6zqCZqReDuYjDLrDLKyLWfhNBMxxaRdgl-KOA5iIwh0bEcEaeFcW5uZTRKGzSjY534-5.7.14 Y-EdLNvxbp4GOHS334r5QGBYHKl5g96EdhCxzyqd_B760ry8D8XNFoKbiMa4SUIPhJQqCq534-5.7.14 e0d281SymjxMiLR9IEwd5A6s4rhq8> Please log in via your web browser and534-5.7.14 then try again.534-5.7.14 Learn more at534 5.7.14 https://support.google.com/mail/answer/78754 g82sm2923128ljg.57 - gsmtp
SMTP Error: Could not authenticate.
2017-12-04 15:56:06 CLIENT -> SERVER: QUIT
2017-12-04 15:56:06 SERVER -> CLIENT: 221 2.0.0 closing connection g82sm2923128ljg.57 - gsmtp
SMTP Error: Could not authenticate.
Message could not be sent.Mailer Error: SMTP Error: Could not authenticate.

 

Jestem zalogowany na konto, z którego chcę tego mail'a wysłać, próbuję różnych rzeczy z internetu jednak nie mogę się z tym uporać. 

Mógłby ktoś się wypowiedzieć?

komentarz 4 grudnia 2017 przez makoszet Początkujący (360 p.)
Dorzuciłem do skryptu wysyłającego mail'a i hula:

$mail->SMTPOptions = array(
    'ssl' => array(
        'verify_peer' => false,
        'verify_peer_name' => false,
        'allow_self_signed' => true
 )
 );

Jednakże nie wiem jakie do końca to niesie ze sobą konsekwencje, fajnie byłoby gdyby znalazł się ktoś kto by umiał to opisać.

+ To co zrobiłem jest odpowiedzią na błąd:

Connection failed. Error #2: stream_socket_enable_crypto(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages:error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
1. Sprawdź, czy dane do logowania są aby na pewno dobre

2. Będąc zalogowanym na to konto wejdź w ten link i zezwol na mniej bezpieczne aplikacje: https://myaccount.google.com/lesssecureapps
komentarz 4 grudnia 2017 przez makoszet Początkujący (360 p.)
edycja 4 grudnia 2017 przez makoszet
Dane są na pewno dobre, literka co do literki przeanalizowana dokładnie.

Hmm nie wiem czemu, ale odznaczyło mi właśnie tę opcję z bezpiecznymi aplikacjami, jednakże wciąć coś mi tutaj wyskakuje:

 

2017-12-04 17:38:22 SERVER -> CLIENT: 220 smtp.gmail.com ESMTP n9sm2963359ljb.1 - gsmtp
2017-12-04 17:38:22 CLIENT -> SERVER: EHLO localhost
2017-12-04 17:38:22 SERVER -> CLIENT: 250-smtp.gmail.com at your service, [2a02:a318:c140:ed80:85cc:6882:e71e:c063]250-SIZE 35882577250-8BITMIME250-STARTTLS250-ENHANCEDSTATUSCODES250-PIPELINING250-CHUNKING250 SMTPUTF8
2017-12-04 17:38:22 CLIENT -> SERVER: STARTTLS
2017-12-04 17:38:22 SERVER -> CLIENT: 220 2.0.0 Ready to start TLS
SMTP Error: Could not connect to SMTP host.
2017-12-04 17:38:22 CLIENT -> SERVER: QUIT
2017-12-04 17:38:22
2017-12-04 17:38:22
SMTP Error: Could not connect to SMTP host.
Message could not be sent.Mailer Error: SMTP Error: Could not connect to SMTP host.
komentarz 4 grudnia 2017 przez makoszet Początkujący (360 p.)

Nadałem też wartość dla  SMTPDebug = 3

i otrzymałem: 

 

2017-12-04 17:53:48 Connection: opening to smtp.gmail.com:587, timeout=300, options=array()
2017-12-04 17:53:48 Connection: opened
2017-12-04 17:53:48 SERVER -> CLIENT: 220 smtp.gmail.com ESMTP h97sm2955369lji.77 - gsmtp
2017-12-04 17:53:48 CLIENT -> SERVER: EHLO localhost
2017-12-04 17:53:48 SERVER -> CLIENT: 250-smtp.gmail.com at your service, [2a02:a318:c140:ed80:85cc:6882:e71e:c063]250-SIZE 35882577250-8BITMIME250-STARTTLS250-ENHANCEDSTATUSCODES250-PIPELINING250-CHUNKING250 SMTPUTF8
2017-12-04 17:53:48 CLIENT -> SERVER: STARTTLS
2017-12-04 17:53:48 SERVER -> CLIENT: 220 2.0.0 Ready to start TLS
2017-12-04 17:53:48 Connection failed. Error #2: stream_socket_enable_crypto(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages:error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed [C:\xampp\htdocs\maile\vendor\phpmailer\phpmailer\src\SMTP.php line 404]
SMTP Error: Could not connect to SMTP host.
2017-12-04 17:53:48 CLIENT -> SERVER: QUIT
2017-12-04 17:53:48 
2017-12-04 17:53:48 
2017-12-04 17:53:48 Connection: closed
SMTP Error: Could not connect to SMTP host.
Message could not be sent.Mailer Error: SMTP Error: Could not connect to SMTP host.

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 430 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2019 w PHP przez rickert Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 377 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 80 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2021 w PHP przez FabQ Początkujący (450 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...