• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Div emitujący ramke lecz bez url

Object Storage Arubacloud
0 głosów
134 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2017 w JavaScript przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

Witam

Chcę aby div emitował ramkę

<div id="ramka"></div>

czyli jak na stronie index.html jest podane do diva 

<div id="center></div>

w pliku style.css 

#center {
width:1000px;
height:400px;
background-color:orange;
}

a w divie ramka będzie dopisane

<div id="ramka"><div id="center"></div></div>

to ma ignorować wszystko co było podane w style.css , jakoś nadal nie mogę na to uzyskać odpowiedzi a szukałem wszędzie , bardzo mi na tym zależy

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 grudnia 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
komentarz 3 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)

zapomniałem dodać , ramka jako

<iframe sr="index2.html"></iframe>

lecz to div ma udawać podstronę , bez jakiegokolwiek ładowania innego pliku .htmlaugh

 

 

0 głosów
odpowiedź 3 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Widzę, że Kolega @jaca dał Ci odpowiedź, więc tylko dorzucę co nie co o samym kodzie:

  1. nie styluj po ID ale po klasach!
  2. jeśli już tworzysz ID (np. do pobierania referencji DOM) to używaj jakiś nazw określających przeznaczenie elementu. ID "center" czy "ramka" nie są dobre. A co jeśli za chwilę ten "center" będzie w layoucie ustawiony na left? Ponad to często inny jest layout na PC a inny na mobilki (RWD).
  3. stosuj wcięcia w kodzie (CSS) - ułatwi Ci to jego utrzymanie
  4. sztywne określanie wymiarów w PX używaj w ostateczności. Zanim to zrobisz zastanów się nad RWD, tymbardziej, jeśli robisz tak duże wartości jak 1000px. Czasami jest to ok, np. jeśli zastosujesz to tylko dla PC/tablety a dla mniejszych zrobisz jakiś bardziej plynny layout na @media + flexbox. Zawsze jednak najpierw pomyśl, czy to na pewno dobre wyjście.
  5. Osobiście unikam stosowania kolorów "orange", "blue" itp. Wolę podawać jako hex lub rgb (rzadziej hsl). Daje mi to większą gwarancję co do ostatecznego koloru. Przyznam jednak szczerze, że nie analizowałem nigdy jak wygląda ustandaryzowanie tego w różnych przeglądarkach, więc być może przesadzam w tym punkcie :)
komentarz 3 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
edycja 3 grudnia 2017 przez SzukającyPrzygód

tylko przykład podałem , z pośpiechu , wszystko co podałeś to o tym doskonale wiem i i tak dzięki laugh

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 137 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 286 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2017 w JavaScript przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w JavaScript przez AlanP Nowicjusz (240 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...