• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

instalacja i pierwszy projekt w Symfony

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
759 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2017 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)

Cześć wszystkim,

chciałbym powoli zacząć się uczyć się Symfony. Zainstalowałem go przy użyciu composera, instalacja się udała jednak po wejściu do głównego katalogu aplikacji otrzymuję taki oto komunikat:


Fatal error: Uncaught Symfony\Component\Config\Exception\FileLocatorFileNotFoundException: The file "parameters.yml" does not exist (in: C:\xampp\htdocs\portal\app/config). in C:\xampp\htdocs\portal\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Component\Config\FileLocator.php:71 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\portal\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Component\HttpKernel\Config\FileLocator.php(52): Symfony\Component\Config\FileLocator->locate('parameters.yml', 'C:\\xampp\\htdocs...', false) #1 C:\xampp\htdocs\portal\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Component\Config\Loader\FileLoader.php(136): Symfony\Component\HttpKernel\Config\FileLocator->locate('parameters.yml', 'C:\\xampp\\htdocs...', false) #2 C:\xampp\htdocs\portal\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Component\Config\Loader\FileLoader.php(90): Symfony\Component\Config\Loader\FileLoader->doImport('parameters.yml', NULL, false, 'C:\\xampp\\htdocs...') #3 C:\xampp\htdocs\portal\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Component\DependencyInjection\Loader\YamlFileLoader.php(196): Sym in C:\xampp\htdocs\portal\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Component\Config\Loader\FileLoader.php on line 168

co on oznacza i jak go naprawić?

 Z góry dzięki :D

1
komentarz 2 grudnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ucz się sf na linuxie.  :P

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 2 grudnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Ehm? Przeczytałeś w ogóle ten błąd? :)

The file "parameters.yml" does not exist

Czyli tłumacząc: plik parameters.yml nie istnieje.

Brakuje Ci pliku, w którym jest podstawowa konfiguracja m.in. bazy danych, mailera, czy czego tam sobie nie umieścisz. Plik ten powinien znaleźć się w katalogu app/config/, zasadniczo to powinien on być kopią pliku parameters.yml.dist z podstawionymi właściwymi wartościami - dist jest takim jakby plikiem bazowym, sam parameters.yml nie jest commitowany w repozytorium bo są tam wrażliwe dane.

PS skoro dopiero zaczynasz się uczyć czemu nie od razu Symfony 4?

komentarz 3 grudnia 2017 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
ok, zainstalowałem najnowszą wersję sf i nie mam już problemu. Nie rozumiem jednak zasadniczej rzeczy. Symfony pracuje w trybie MVC, przejrzałam pliki i nadal nie mogę odnaleźć pliku w którym ustawiam kontroler a plik w którym tworzę frontend aplikacji
komentarz 3 grudnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
A zajrzałeś do dokumentacji? Tam wszystko jest krok po kroku pokazane. I warto nauczyć się z nią pracować, ponieważ zagadnień do poznania z Symfony jest sporo, a wszystkie opisane są najlepiej właśnie w oficjalnej dokumentacji.

Kontrolery tworzymy w src/Controller a widoki w templates. Z tym że od wersji 4 Twiga nie ma domyślnie zainstalowanego, należy to zrobić samemu jeśli chcemy go mieć (w zasadzie: wydając jedno polecenie które wszystko zrobi za nas).

http://symfony.com/doc/current/page_creation.html

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 326 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 649 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2018 w PHP przez tomek923 Początkujący (480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2020 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...