• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nieujemna liczba wymierna

Object Storage Arubacloud
0 głosów
904 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2017 w C i C++ przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Witam, chce stworzyć program obliczający pierwiastek nieujemnej liczby x. Pytanie dotyczy tego, jak to zapisać żeby program sprawdzał czy liczba jest wymierna.
komentarz 2 grudnia 2017 przez Hunter94 Mądrala (6,290 p.)
W twoim przypadku liczbami wymiernymi będą te które są całkowite oraz te które komputer jest w stanie przedstawić jako wykładnik dwójki.

komputer przestawi dokładnie 1/2, 1/4 ale 1/5 może wynosić 1/4.9999998

Pozostałe liczby są aproksymowane więc dla komputera nie są wymierne.
komentarz 3 grudnia 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Nic mi to nie mówi

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 grudnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
W pamięci komputera każda liczba będzie miała skończone rozwinięcie, a więc będzie można ją zapisać za pomocą ułamka dwóch liczb całkowitych (np. 1237218231/1000000000000), więc ciężko żeby była niewymierna.
0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2017 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
Co do nieujemnej to nie widzę problemu - załatwisz to jednym if'em if(x >= 0), a co do wymiernej to pytanie w jakiej postaci ty tę liczbę masz zamiar przesłać do programu?
komentarz 2 grudnia 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Tego ifa już mam. Użytkownik wpisuje liczbę, program sprawdza czy liczba jest nieujemna i wymierna a następnie oblicza pierwiastek z tej liczby. Wiem jak będzie wyglądać cała konstrukcja, zrobię też komunikat w przypadku gdy ta liczba jest ujemna. Chodzi o samo sprawdzenie wymierności
1
komentarz 2 grudnia 2017 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
No dobra ale jak użytkownik ma wpisać liczbę niewymierną???
komentarz 3 grudnia 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
pierwiastek z 3?
komentarz 3 grudnia 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Czyli tylko jeden if starczy tak?
komentarz 3 grudnia 2017 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
Tak, if jest wystarczający a co do wpisywania to nie jestem wróżbitą Maciejem żeby zobaczyć jak wygląda twój kod którego nie podałeś, więc nie oczekuj dokładnej odpowiedzi, generalnie skoro kodu nie ma to zakładam że liczby są wpisywane zwykłym cin'em cin>>x i wtedy życzę powodzenia przy wpisaniu pierwiastka ..., można zamiast jednej liczby wpisywać dwie i wtedy będzie cin>>licznik>>mianownik (będą ułamki); ale żeby wpisywać niewymierne potrzebna jest funkcja dzięki której da się np. pierwiastek z 3 przekazać do programu, więc jak jej nie masz to spróbuj wpisać liczbę niewymierną - życzę powodzenia, a jak masz jakąś funkcję czy coś dzięki czemu będzie możliwe wpisanie pierwiastka to to wklej żeby było wiadomo o czym rozmawiamy - a nawiasem mówiąc najpierw się zastanów w czym ci te niewymierne przeszkadzają - raz że większość pierwiastków jest niewymierna a dwa że jak utniesz końcówkę liczby niewymiernej to tylko delikatnie stracisz na dokładności wyniku i tyle.
komentarz 3 grudnia 2017 przez krystian1997 Obywatel (1,020 p.)
Nie mówiłem nic o żadnych dodatkowych funkcjach więc nie wiem czemu o takich mowa. Zadanie jest tylko po to żeby się czegoś nauczyć. Chciałem tylko się dowiedzieć czy istnieje i ewentualnie jak wygląda wpisywanie liczb niewymiernych do programu i tyle a tu zaraz taki bulwers

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 1 września 2020 w C i C++ przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,575 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2020 w C i C++ przez Atman Użytkownik (810 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 572 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2020 w C i C++ przez Biedrzyk Nowicjusz (180 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,558 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...