• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak użyć jednego szablonu strony do wyświetlania wielu podstron?

0 głosów
1,441 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2017 w HTML i CSS przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)

Witam. Zastanawiam się czy można użyć jednego pliku html a w nim zmienić tylko niektóre dane pobrane z bazy danych.

Jako przykład posłuży mi strona filmweb:

link1 oraz link2. Jak widać te dwie strony niczym się od siebie nie różnią oprócz kilku elementów np. grafika, opis filmu itp. I zastanawiam się czy można stworzyć jedną uniwersalną podstronę html i w niej zmieniać tylko niektóre dane pobrane z bazy danych czy do każdego filmu trzeba stworzyć osobną podstronę i wrzucać ją na serwer. Jeżeli dałoby radę wykonać moją stronę pierwszym sposobem to w jaki sposób można zmienić link strony no bo przecież tysiące filmów będących na stronie filmweb wykorzystujących jeden szablon strony nie mogą przecież posiadać jednego linku. I tu rodzi się moje kolejne pytanie jak ten link zmienić. 

Mam nadzieję że przejrzyście wyjaśniłem cały problem w razie pytań proszę pytać. Z góry dzięuję za pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2017 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Takie opcje są dostępne np. w laravel podajesz link np.localhost/{id}  i wyświetla spersonalizowaną podkątem danych stronę.
komentarz 2 grudnia 2017 przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
Gdzie znajdę coś więcej na ten temat?
0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

czy można stworzyć jedną uniwersalną podstronę html i w niej zmieniać tylko niektóre dane pobrane z bazy danych czy do każdego filmu trzeba stworzyć osobną podstronę i wrzucać ją na serwer

Możesz to zrobić bezpośrednio w PHP i po prostu np. w adresie przekazywać id filmu (URL) i odpowiednio do tego id wypełniać odpowiedź serwera danymi z bazy. Możesz też np. dodać obsługę dynamicznych zmian Ajax'em bez konieczności przeładowywania całej strony, wtedy nie musisz w ogóle jawnie przekazywać id, możesz to puścić np. w post i po otrzymaniu odpowiedzi (np. JSON, XML) podmienić zawartość odpowiednich elementów na stronie.

A jeśli zabierasz się za takie bardziej rozbudowane apki w PHP to polecam albo zapoznać się z jakimiś szablonami back-end (ja swoją przygodę z PHP zakończyłem na Twig i Smarty 3, nie wiem szczerze mówiąc co tam teraz jest na topie w PHP) albo pobawić się w aplikacje SPA np. przy użyciu React, ale to już zależy gdzie czujesz się mocniejszy - PHP czy JS.

komentarz 2 grudnia 2017 przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
Zdecydowanie php jest berdziej faworyzującgm językiem przeze mnie jeśli chodzi o to przekazywanie id to chyba skorzystam z get a nie post wówczas osiągnę pożądany efekt ale chodzi mi takż o to aby ten link który mi się utworzy mogłem skopiować i na przykład dać na fejsa. Wtedy jakaś osoba w niego wejdzie i baza danych powinna automatycznie przypisać dzięki linkowi odpowiednie dane z bazy. Chyba troche źle mnie zrozumiałeś/łaś bo chodzi mi o zmiane linku. Wiem że moge skorzystać z id filmu i dzięki niemu pobrać odpowiednie dane z bazy. Jednak nie o to mi chodziło ale i tak dzięki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 652 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 547 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2021 w PHP przez FilOON Użytkownik (680 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 141 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2021 w JavaScript przez xjafajx Użytkownik (740 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,647 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...