• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wysyłanie email php - localhost id 172.27.189.12

Object Storage Arubacloud
0 głosów
636 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2017 w PHP przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)

Witam!

Chcę wysłać maila. błąd jaki mi wyskakuje to:


Warning: mail(): Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in D:\WebServ\httpd\messpo.php on line 76

W przypadku użycia funkcji mail. Oto kod:

		                $adres = "mariusz@gmail.com";
				$tytul = "Tytuł wiadomości";
				$wiadomosc = "Treść przykładowej wiadomości wysyłanej bezpośrednio z kodu za pomocą funkcji mail().";

				// użycie funkcji mail
				mail($adres, $tytul, $wiadomosc);

Albo błąd:

Error: Nie można wywołać funkcji mail(). Sprawdź konfigurację serwera.

W przypadku użycia phpmailer. Oto kod:

			require 'phpmailer/PHPMailerAutoload.php';


			$mail = new PHPMailer;


			 
			$mail->SMTPAuth = true;                              
			$mail->Host = 'smtp.gmail.com';  
			$mail->Username = 'mariusz@gmail.com';    
			$mail->Password = 'xxxxxxx';    
			$mail->SMTPSecure = 'ssl';                           
			$mail->Port =465;                                    
			$mail->CharSet = "UTF-8";
			$mail->setFrom('aktywacja@praca.com','Praca');
			$mail->AddReplyTo('kontakt@praca.com', ''); 

			$mail->addAddress('mariusz@gmail.com', 'Użytkownik:');        
								
			$mail->SetLanguage("pl", "phpmailer/language/");

			$mail->Subject = 'Problem z Sin Bin!';
			$mail->Body = "Witaj! 
			Zgłaszam problem z aplikacją Sin Bin:
			$mess";

			if($mail->send()) {
				echo 'Message has been sent';
			}else
			{
				echo 'Error: '.$mail->ErrorInfo;
			}

Przypomnę, że jest to na serwerze Webserv zainstalowanym na pendrive a na stronę wchodzę poprzez id 172.20.189.12 ;) ponieważ na xxampie blokuje mi porty i nie działa.

komentarz 30 listopada 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
czy to rozwiązuje problem z portami:

https://stackoverflow.com/a/22058569

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Witam. Nie wiem czy to Ci pomoże, ale kiedyś używałem do wysyłania poczty z localhost Test Mail Server Tool. Więc się da. Program nasłuchuje na localhost na porcie SMTP. Cała poczta wysyłana do tego narzędzia jest automatycznie zapisywana i opcjonalnie otwierana za pomocą klienta poczty.
–1 głos
odpowiedź 30 listopada 2017 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
Będziesz musiał dodać stronę na hosting, ponieważ na localhost nie można wysyłać maili.
3
komentarz 30 listopada 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Można, tylko trzeba mieć skonfigurowany serwer SMTP. Ja swojego czasu korzystałem z takiego prostego narzędzia jak smtp4devs.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 413 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2017 w PHP przez Nessvet Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,116 wizyt
pytanie zadane 18 września 2017 w JavaScript przez svyatogor92 Użytkownik (670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 384 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w Python przez Programmer01 Początkujący (490 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...